Bu nasıl proje?

Daha önceki yazımda Adana Büyükşehir Belediyesinin açıkladığı belgeleri ve ayrıntıları yazmıştım. Devam edeceğimi de belirtmiştim. Tüm bu ayrıntıları herkesin bilmesi gerekmektedir.

Daha önceki yazımı okumayanlar için kısaca bir hatırlatma yapmak istiyorum.

Adana Büyükşehir Belediye başkanı Zeydan Karalar, belediye iştiraki olan ASKİ'de yaptığı incelemeler neticesinde elde ettiği bulguları basın mensupları ve kamuoyu ile paylaşmıştı. Araç kiralamalarında akaryakıt fiyat farkı kesintisi kararına uyulmadığı ve sözleşme şartlarının ihmal edilmesi gibi durumları tespit etmiş ve bunlarla ilgili sözleşme gereği cezai işlemleri uygulamış. Her ay kiralanan araç giderlerini de sistematik olarak düşürmüş. Bu sayede de toplamda 22 milyon TL tasarruf uyguladığını bildirmişti.

Ben de bir önceki yazımda MHP Eski Genel Başkan yardımcısı Murat Şefkatli'nin şirketi Yaşam Elektronik'in aldığı sayaç ihalesini ve açılmadığı halde açılmış gibi olan kuyu iddialarını ortaya koymuştum.

Tüm bu işlemler sonucunda Adana Büyükşehir Belediyesi iştiraki ASKİ'de yaptığı tespitler ile 60 milyon TL tasarruf yaptığını ayrıntıları ile yazmıştım.

Bugün ise diğer açıklanan belge ve bilgileri anlatacağım.

ASKİ bünyesindeki tüm yazıcı, tarayıcı ve fotokopi makinelerinin, alındıkları tarihten bu yana 6 milyon 400 bin sayfa baskı yaptığı tespit edilmiş. Söz konusu tonerlerin teknik olarak yapabilecekleri sayfa baskı adetleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre satın almaya konu edilebilecek toner adedinin yaklaşık olarak 1000 olması gerekirken 5524 adet toner satın alındığı görülmüş. Oluşan kamu zararının tam 2 milyon TL olduğu tespit edilmiş.

Zeydan Karalar basın toplantısı esnasında anlattığı en önemli ayrıntı ise "Yedigöze İçme Suyu projesi."

Bu proje ile ilgili seçimlere kısa bir süre kala Hüseyin Sözlü temel atma töreni düzenlemişti. Projedeki amaç bazı merkez ilçelere ve köylere su götürmek. Proje 8 km uzunluğunda açılacak bir tünel ile birlikte Yedigöze Suları Projesi adı ile ihale edilmiş. İhale sadece yangın sel deprem gibi doğal afetler esnasında kullanılması gereken istisna ihale maddesi olan 21-b maddesine göre davet usülü yapılmış. İhale 310 milyon TL'ye ihale edilmiş.

Zeydan Karalar seçimi kazanıp göreve geldikten sonra projeyi incelemiş. Hali hazırda proje 311 milyon TL kaynağını bitirmiş halen tamamlanmasına da çok uzun zaman ve mesafe olduğunu görmüş. Şayet aynı şartta proje devam etse toplam 1 milyar 652 milyon TL'ye mal olacağı hesaplanmış. Bunun üzerine proje durdurulmuş ve inceleme başlatılmış. Yeniden proje çizilmiş ve 8 kilometre olan tünel başka bir güzergahtan planlanmış ve 3 kilometreye düşürülmüş. Toplam maliyet ise yaklaşık 285 milyon TL çıkmış. Tek bir projede 1 milyar 350 milyon TL tasarruf edilmiş.

İnanılmaz rakam!

Yani böylelikle…

Adana halkının 1 milyar 350 milyon TL'si korunmuş ve tasarruf edilmiş oldu.

Fakat gerçekten anlayamıyorum.

Bu proje nasıl hazırlandı ki Zeydan Karalar'ın hazırladığı proje ile arasında bu kadar maliyet farkı olabilir? İlk ihale bedeli projenin tamamını kapsamıyor mu? İhaleyi alan firma peki nasıl bir hesaplama yapıyor?

4734 sayılı ihale kanunun aslında sadece mücbir sebepler halinde kullanılması gereken 21-b maddesine göre yapıldığı için ihaleye sadece özel davetliler katılmış. İhaleyi alan ve ihaleyi veren kişiler bu işin hesaplamasını neye göre yapmışlar?

Aklıma sizlere daha önce aktardığım ihalelerde kullanılan iş arttırma oyunları geldi hemen. İhale alınıyor, ihaleyi alan firma ihaledeki karlı fiyat verdiği işleri önce yapıyor sonra yapması gereken diğer işler için kuruma dönüp ödenek bitti diyor ve iş bitene kadar ihale bedelinin çok çok üzerinde ödenek alıyor. Buna verdiğim örneğe çok sıklıkla rastlıyoruz.

Söz konusu ihale 12.10.2018 tarihinde 2018/502498 sayılı ihale kayıt numarası ile yapılmış. İhaleyi Ayza Yapı A.Ş kazanmış. Firma sahibi ve ortağı Berfu Tutumlu, Hakan Karaer görünüyor.

Özel davet ile çağırıldığına göre mutlaka yeterli iş bitirme belgeleri mevcuttur.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin iddiaları hakkında eski belediye başkanı Hüseyin Sözlü de bir açıklama yaptı. Zeydan Karalar Basın toplantısı sonunda Eylül ayında bir basın toplantısı daha yapacağını söyledi. Adana Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olacağı da ayrıca belirtti.

Takipte olacağım…

Yazarın Diğer Yazıları