Bu oyunu emniyet kemeri takmadan izleyemezsiniz

Bu oyunu emniyet kemeri takmadan izleyemezsiniz
"İstanbul Gelişim Sanat" tarafından 81 ilde sahnelenen 'Kazasız kul olmaz' adlı oyunda bir ilke imza atıldı. İş ve trafik kazaları ayrıca ilk yardıma dikkat çeken oyunu izlemek için sadece bilet değil aynı zamanda emniyet kemerini takmanız gerekiyor.

Zahrettin Çelik tarafından yazılan 'Kazasız kul olmaz'  oyunu alışılmış tiyatro oyunlarından farklı olarak, oyuncular sahneye çıkmadan önce seyircilere koltuklarındaki emniyet kemerlerini takmaları yönünde yapılan anonsla birlikte başlıyor ve seyirciler emniyet kemerleri takılı bir şekilde oyunu izliyor.

Oyunun yazar ve yönetmeni Çelik, hedefinin ilk yardımın önemini hatırlatmak, İş ve trafik kazalarının minimuma getirmek, işveren ve personellerin hatalarını görmelerini sağlamak, konuya duyarlı kurum ve kuruluşlara örnek göstermek, toplum olarak sağlık personellerine karşı hoşgörülü olmayı hatırlatmak olduğunu söyledi ve "projesinin köy okullarının giyim, kırtasiye, gıda gibi konularda katkıda bulunmak" olduğunu vurguladı.

Zahrettin Çelik oyunla ilgili “Keşkeler olmaması için kazasız kul olmaz oyununu 2009’da kaleme aldık. Bilindiği üzere istatistikler ve kaza oranlarına baktığımızda iş ve trafik kazaları pek iç açıcı değil. Ülkemizde yılda 8 bin kişi sadece trafikte hayatını kaybediyor. Dünyada 3. Avrupa’da ise 1. Sıradayız Dünya genelinde 1.6 milyon insan yaşamını yitirmektedir bu kayıplar sosyoekomik ve sosyokültürel tahribi sizin takdirinize  bırakıyoruz. Kaza oranları çok yüksek. Hal böyle iken bizde bu hassas konuları sahne sanatlarına taşıyarak bilinçli, duyarlı birey ve toplum modeli oluşturma amacındayız. Oyunumuzu yurdun her tarafında halka sunacağız oyunun içinde tek bir mesaj değil birçok konuya değinmek istedik. Eğitsel niteliği  taşıyan bu oyunu 7’ den 70’e seyirciyle  buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Proje, Uluslararası Radyocular Birliği tarafından yılın alkışı hak edenler ödülüne layık görüldü. 

OYUN HAKKINDA
Kazasız Kul Olmaz, iş ve trafik kazaları ilk yardımın nasıl müdahale edeceğini trajikomik ve gerçek hikayelerle anlatan hem yetişkin hem de çocuklar için uyarlanmış tiyatro oyunudur. Dünyada ilk olan bir formatla sahnelenen oyunda seyirci emniyet kemeri takmadan oyun başlamıyor. İstanbul gelişim tiyatrosunun misyonu, kadına şiddet, iş kazaları, trafik kazaları ilk yardım, köy okulları gibi konuları dramatize ederek toplumda bu yönde farkındalık oluşturmaktır.

OYUN KÜNYE
Yazan ve Yöneten: Zahrettin Çelik
Sanat Danışmanı: Vatan Şaşmaz, Cem Kılıç-Mehmet Ali Nalbant
Seslendirme: Toprak Sergen