Bu tiyatroda sadece anneler var!

Bu tiyatroda sadece anneler var!
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 14 yıl önce annelerin bir araya gelerek kurduğu tiyatro grubu, performansıyla alkış topluyor. 14 yılda 40'a yakın oyun sergileyen anneler sahnenin tozunu atıyor.

Gölcük ilçesinde, çocuklarının eğitim aldığı okulda okul aile birliğinde 14 yıl önce bir araya gelen anneler, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında "21. Yüzyıl Kadınları Tiyatro Topluluğu"nu kurdu.

Kadınlar kendi imkanlarıyla hazırlandıkları oyunlardan elde ettikleri geliri, belirledikleri projeler kapsamında ihtiyacı olan insanlara aktardı.

Yaşları 9 ila 67 arasında değişen oyuncuların bulunduğu ve çoğunluğunun annelerin oluşturduğu 25 kişilik grup, zorluklarla provalarını evlerde yaptıkları 40'a yakın oyun sahneledi.

Kendi ve mahallelerindeki çocukları da topluluğa dahil eden anneler, televizyon dizilerine oyuncu göndermenin yanı sıra 3 kişinin üniversitelerin drama yazarlığı, radyo, televizyon ve sinema ile tiyatro bölümlerini kazanmasına katkı sağladı.

Kadınlar, aralarından seçtikleri bir yönetmenle ilçede kurulan Sahne Sanatları Derneğine (SASAD) ait 80 metrekarelik bir dükkanda oyunlarına hazırlanıyor.

Çocuklar için de hafta sonları bu dükkanda kurdukları sahnede oyunlar sahneleyen topluluğun en büyük hayali, her hafta düzenli tiyatro oyunu sergileyecekleri bir sahneye sahip olmak.

SOSYAL  SORUMLULUK PROJELERİNE YATIRIM

SASAD Başkanı ve tiyatro oyuncusu Aynur Taç (56),  ilçede 14 yıldır arkadaşlarıyla amatör olarak tiyatro oyunları sahnelediklerini söyledi.

Çocukları ilkokuldayken okul aile birliği olarak annelerle tiyatro oynamaya karar verdiklerini anlatan Taç, şöyle devam etti:

"2006 yılında ev hanımları birleştik ve amatörce tiyatro grubu kurduk. Bu süreçten beri de zaman zaman oyunlar oynuyoruz. 2018 yılında da ilçedeki Sahne Sanatları Derneği ile tanıştık ve 21. Yüzyıl Kadınları Tiyatrosu olarak birlikte çalışmaya başladık. Şu ana kadar 40'a yakın oyun oynadık. 25 oyuncumuz var, bu oyuncularımızdan 5'i erkek. Aynı zamanda çocuk oyuncularımız da var."

Taç, oyuncuların farklı yaş aralığında olduğunu belirterek, "Kendi duygularımızı ortaya koyduk. İçimizde kalmış sanata olan heveslerimizi ortaya koyarak böyle bir işe başladık. Hepimiz çok mutlu olduk. Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak oldukça duygulandırdı." diye konuştu.

Sahneledikleri oyunların biletlerini cüzi ücretlerle sattıklarını dile getiren Taç, buradan elde ettikleri geliri de sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yardım amacıyla kullandıklarını belirtti.