Bugün başlamıştı: Meclis'te nöbetçi bakan tartışması

Bugün başlamıştı: Meclis'te nöbetçi bakan tartışması
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel TBMM Genel Kurulu’nda bugün başlayan nöbetçi bakan uygulamasını eleştirdi. Özel, "Milletin vekilini parmak vekil durumuna düşürenlere yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, nöbetçi bakan uygulamasını eleştirdi. Özel, parlamenter sistemle yeni sistemi kıyaslayarak AKP'li vekillere seslendi.

Uygulamayı, "Dünya siyaset tarihinin en utanç verici uygulaması" olarak niteleyen Özel’in sözleri şöyle:

"DÜNYA SİYASET TARİHİNİN EN UTANÇ VERİCİ UYGULAMASI"

"Geçtiğimiz on altı ayı bakan aramakla geçirdiniz. Anayasa değişikliğinde ne eleştirdiysek geçen yaz ve yaz sonrası kampınızın şikayet konusu oldu. ‘Bakanlara erişemiyoruz, telefonlara çıkmıyorlar, çok kibirliler.’  Ve buna grubunuz yürütmeyle beraber bir çözüm buldu. Nedir çözümleri? Nöbetçi bakan uygulaması. Dünya siyaset tarihinin en utanç verici uygulaması. Eğer rejime kasteden Anayasa değişikliğini yapmayaydınız o bakanlar burada oturuyorlardı, şimdi koltukları sökük.
 
Sizler talebinizi, denetiminizi onlara ve yüzüne karşı ‘sözlü sorular’da Salı günleri en önemli denetim imkânıyla sorabiliyor, notunuzu iletiyor, ulaşıyordunuz. Şimdi, bakanlar yukarıda bir odada nöbetleşe tutuluyorlar ve milletin bakanı milletin Meclisine, milletin vekilinin ayağına gelirken şimdi sizler bakanlara ulaşmak için onların ayağına gidiyorsunuz. Onun için de size bir görüşme, bir temas odası kuruldu. Bunu kabul etmiyoruz, bunu son derece ayıplı bir durum olarak görüyoruz.

Bakın, bu sistem milletvekillerinin vicdanına, kalbine ve aklına ihtiyaç duymuyor, sadece parmaklarınıza; şifreyi girsin, parmak izini okutsun ve hep birlikte aynı oyu kullansın diye."

"YAZIKLAR OLSUN"

Sözlerinin devamında "Bu, millete karşı yapılmış, Parlamentoya karşı yapılmış en büyük saygısızlıktır. Milletin vekilini parmak vekil durumuna düşürenlere yazıklar olsun" diyen Özel, "Cesaretiniz varsa, sadece ve sadece Cumhurbaşkanının tarafsızlığı maddesini referanduma getirin, el mi yaman bey mi yaman millet size göstersin" şeklinde konuştu.

NÖBETÇİ BAKAN 30 VEKİLLE GÖRÜŞTÜ

TBMM’deki ilk nöbeti tutan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 3 saatte 30’a yakın milletvekiliyle görüştü. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de nöbetçi bakanla görüşenler arasındaydı.