Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için Danıştay'da. Savcı Yanıkdemir: Cumhurbaşkanı sözleşmeyi feshedemez

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için Danıştay'da. Savcı Yanıkdemir: Cumhurbaşkanı sözleşmeyi feshedemez
Bugün üçüncü duruşması görülen İstanbul Sözleşmesi davasında, Danıştay Savcısı sözleşmeden çekilme kararının iptal edilmesini talep etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla alınan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kadınlar sözleşmeden vazgeçmedi. Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için açılan davaları esastan görmeye devam ediyor. Danıştay Savcısı, kararın iptalini bir kez daha talep ederek, ''İstanbul Sözleşmesi TBMM''de onaylandı, Cumhurbaşkanı feshedemez'''' dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı ve LGBTİ Komisyonu''ndan Banu Tuna, İstanbul Sözleşmesi’ni savunduklarını söyleyerek şunları kaydetti:

“Bir kişinin kararıyla sözleşmeden çıktığımız günden bugüne 500 kadın öldürüldü. 500 sayısı çok kolay söyleniyor ama burada 500 kadın daha olabilirdi. Bu, bir cins kırımdır. ''İstanbul Sözleşmesi''ne gerek yok. Kadınları koruyan başka kanunlar var'' deniyor. İstanbul Sözleşmesi bir akittir. İstanbul Sözleşmesi, yaşam hakkımızın güvencesidir. Biz hem kadınız hem gazeteciyiz. Ülkede hem kadınlık hem de gazetecilik tehdit altında. Her gün tecavüze uğrayan, şiddet gören hemcinslerimizin haberini yapmak istemiyoruz. Bir gün sıranın bize gelmesinden korkuyoruz. Genç meslektaşlarımıza kadına yönelik şiddet haberi nasıl yazılır öğretmek istemiyoruz. Öldürülen kadınların haberini yapmak istemediğimiz için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.”


DANIŞTAY SAVCISI KARARIN İPTALİ TALEBİNİ YİNELEDİ

Danıştay Savcısı Nazlı Yanıkdemir ise ''''İstanbul Sözleşmesi TBMM''de onaylandı, Cumhurbaşkanı feshedemez'''' açıklamasını yaptı.

Danıştay 10. Daire Savcısı Nazlı Yanıkdemir, feshin Anayasa''ya aykırı olduğunu belirterek, "İptali için Anayasa Mahkemesi''ne başvurulmalıdır" diye görüş bildirdi. Yanıkdemir, şu değerlendirmeleri yaptı:

Bir işlem hangi usule uygun tesis edilmişse aynı usule uyularak feshedilmesi gerekmektedir.

TBMM''nin uygun bulma kanunu ile yürürlüğe giren bir anlaşmanın feshi, ancak TBMM''nin uygun bulma kanunuyla kaldırılması kararı ve Cumhurbaşkanı''nın uygun bulmasıyla yürürlükten kaldırılacaktır. Sadece Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilemez.

Yanıkdemir, sonuç olarak mütalaasında dosyanın iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi''ne gönderilmesini, aksi takdirde iptal edilmesini istedi.

İlgili Haberler