Bülent Kuşoğlu: “Kızılay'a bağışlar bıçak gibi kesildi”

Bülent Kuşoğlu: “Kızılay'a bağışlar bıçak gibi kesildi”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu: Kızılay, bir kamu kuruluşu olarak vergi kaçakçılığına aracılık etmiş. Vergi her ülkede kaçırılıyor, ama, bir devlet kurumunun vergi kaçakçılığına aracılık etmesi, affedilecek bir olay değil. Vatandaş şimdi kan bile bağışlamıyor.

Sami GÖKÇE / YENİÇAĞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden TÜGEV ve ENSAR Vakfı ortak kuruluşu olan TÜRKEN'e 8 milyon dolar tutarındaki bağışın, vergi kaçırmak olduğunu söyledi. Bülent Kuşoğlu; olayın ardından Kızılay'a yapılan bağışların bıçak gibi kesildiğini belirterek "maddî bağışı bırakın, kan bağışı bile çok düştü" dedi.

CHP'nin TBMM Başkanlığı'na verdiği araştırma önergesinin görüşülmesi sırasında konuşan Bülent Kuşoğlu "hukukumuza göre; her firmanın bağış yapma hakkı, yetkisi vardır. Yaptığı bağış "kanunen kabul edilmeyen gider" sayılır ve vergiden düşülmez, normalde böyledir. Fakat "kamuya yararlı dernek ve vakıf" statüsünde olan dernek ve vakıflara bağışta bulunulduğu zaman; kazancın yüzde 5'i tutarında indirim konusu yapılabilir. Yalnız, Kızılay ve Yeşilay'a bağışta bulunulduğunda, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10'uncu maddesine göre, tamamı ile yani yüzde 100 oranında indirim konusu olabilir. Başkentgaz'ın bu bağıştan dolayı 30 milyon liranın üzerinde bir kazancı vergiden indirilmiş" dedi.

Vergi avantajının Kızılay üzerinden sağlandığını kaydeden Bülent Kuşoğlu, şöyle devam etti, "Avantaj sağlandıktan sonra bağışın bir başka vakfa aktarılması, şartlı bağış gibi görünüyor, ama, kanuna aykırı, hukuka aykırı, ahlâka aykırı bağış olamaz, şartlı bağış yapılamaz. Böyle bir durum söz konusu olmuş ve bu durum aynı zamanda muvazaa teşkil ediyor. Yani gerçek işlemi, vergi indirimini perdelemişler, yoksa onu göstermemeye çalışmışlar, böyle bir durum söz konusu. Kızılay, bir kamu kuruluşu olarak vergi kaçakçılığına aracılık etmiş. Yani devlet itibarıyla oynanmış, Vergi çok kaçırılıyor, her ülkede kaçırılıyor, ama, bir devlet kurumunun vergi kaçakçılığına aracılık etmesi, böyle bir organizasyonun içerisinde bulunması, affedilecek bir olay değil.

Öğrenciler bile; harçlıklarından arttırdıkları paraları Kızılay'a yardım olarak veriyorlardı, şimdi kan bağışı yapılmıyor. Ayrıca, BAŞKENTGAZ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, altyapı gayrimenkul yatırım ortaklığı statüsü kazanmış, bununla ilgili konunun SPK mevzuatı yönünden araştırılması lâzım. Konu bir suç teşkil ettiği için vergi dışında Ceza Kanunu yönünden araştırılması lâzım.''