Türkiye’nin, 1913 yılında göçe zorlanan Bulgarların bıraktıkları mallar için milyarlarca euro tazminat ödemesinin AB üyeliği için şartı olduğunu bildiren Bulgaristan’ın Başbakanı Boyko Borisov’un, bizzat Ankara’ya gelerek bu talebini ileteceği ortaya çıktı. EUObserver’e konuşan Bulgaristan Hükümeti basın bürosu yetkilisi Veselin Ninov, konunun Bulgaristan’ın resmi politikasını yansıttığını ve Türk-Bulgar çalışma grubunca ele alındığını söyledi. Ninov, Ocak veya Şubat’ta Türkiye’yi ziyaret edecek olan Bulgaristan Başbakanı Borisov’un da tazminat meselesini gündeme getireceğini belirtti. Tazminat tutarı konusunda Dimitrov’dan farklı bir rakamı dile getirdiğine dikkat çekilen Ninov, “Bu mesele, bir resmi politika meselesidir” diye konuştu.

Avrupa’da geniş yankı buldu
Öte yandan, tazminat talebi Avrupa Birliği’nde geniş yankı buldu. EUObserver, “Bulgaristan, Türkiye’nin AB üyeliğine fiyat biçti” başlıklı haberinde “Bulgaristan, Osmanlı döneminde meydana gelen bir olaya ilişkin, yerlerinden edilen insanlar için milyarlarca euro tutarında tazminat ödemezse Türkiye’nin AB’ye katılma başvurusunu bloke etmekle tehdit ediyor” diye yazdı. EUObserver, Bulgaristan’ın yurt dışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov’un “Türkiye, dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğuna göre, herhalde bu parayı ödeyebilir. Türkiye’nin AB üyeliğinin üç şartından birini Trakyalı mülteciler sorunun çözümüdür” sözlerini yansıttı.

Dostluğu zedeleyebilir uyarısı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorin ile düzenlenen ortak basın toplantısında Bulgaristan’ı uyardı. Davutoğlu, “Tarihte yaşananlar tek taraflı göç şeklinde cereyan etmedi. 2 milyon Türk de yerlerinden edildi. Türk-Bulgar dostluğunun devam etmesi her iki ülkenin yararınadır. O dostluğu zedeleyecek açıklamalardan kaçınılmakta büyük bir fayda bulunmaktadır” dedi.