Bunlar Türkiye’de bilinmiyor!

Yılın en zevkli ve çekişmeli müsabakalarından biri oynandı. Belki hakemlik için zor pozisyonlar yaşandı... Mesela, Beşiktaş’ın ikinci golünde ortalanan topa Almeida kafasıyla temas ettiği halde Holosko ofsayttan golü attı. Herhalde Almeida’nın topa temasını yardımcı göremedi. İkinci Bursa golünde Tuncay, kale çizgisi üzerindeydi. Top kaleye vurulduğu anda topun geçmesi için çizgi üzerinden sıçradı ve gol geldi. Bulunduğu çizgi ofsayttı ve gol geçersiz olmalıydı. Oyuncu kale çizgileri içinde olsa ofsayt için konuşulmaz. Oyun içine giren futbolcu sadece kaleci ve defansa seslenerek bozucu etki yaparsa gol geçerli olmaz; çünkü bu sportmenlik dışı harakettir. Bunu Türkiye’de kimse bilmiyor. 10 sene MHK’de görev yaparken bunları hep anlattım ancak artık konuşulmuyor. Ferhat, Veli’nin arkasından koşarken bir çelme teşebbüsünde bulunsa da tutturamıyor. İkinci de sol ayağıyla Veli’ye temas ediyor. Fırat Aydınus bu pozisyona çok yakın olduğu için penaltıyı doğru verdi. Yalnız sarı değil, bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı. Hakem bir futbolcunun ciddi sakatlandığına inanmamışsa oyunu devam ettirir. Taa ki oyun durana kadar. Beşiktaşlı Necip’in pozisyonundaki düdük yanlıştı, oyunun devamı gerekirdi. Bu enteresan müsabakada bile topun oyunda kaldığı süre 46 dakikaydı. Avrupa’da bu süreler 60 dakika. Ülke futbolunun hali bu istatistiklerden de ortaya çıkıyor.

 

Beşiktaş-Bursa
(Fırat Aydınus)
Her 2 takımın 2. golleri ofsayt. Penaltı kararı doğru, kartın rengi yanlış. Kornerlerde ceza alanları güreş ringi gibiydi.

 

Mersin İ.Y-Galatasaray
(M. İlker Coşkun)
Galatasaray golü öncesinde yardımcı hakemle korner-aut anlaşmazlığı nedeniyle Mersin cephesinin canı yandı. Mersin’in golü öncesinde verilen faul kararı da yanlıştı. Culio, Emre’nin kafaya çıkışında oyuna iştirak etmeyerek kambura yattı. Faul kararı Galatasaray lehine verilmeliydi. Nordin Amrabat’ın, Culio’yu gereksiz şekilde omuzundan çekmesi de kesinlikle penaltı olmalıydı.

 

Sivas-Eskişehir
(Serkan Çınar)
Sivaslı oyuncunun kolu vücuduna yapışık. Devam kararı doğru.

 

Kasımpaşa-Antalya
(Suat Arslanboğa)
İki takıma verilen penaltı kararları doğru. İncema’nın Adem’e gereksiz topla ilgisi olmayan hareketi tabii ki penaltıydı. Sancak’ın ikinci sarısı direkt kırmızı olmalıydı.

 

Fenerbahçe-Orduspor
(Halis Özkahya)
Müsabakanın genelinde başarılı bir yönetim gösterdi.

 

Trabzon-Akhisar
(Süleyman Abay)
Akhisar golünde kola temas kasıtsız. Gol geçerli, doğru karar. Adrian ve Janko’nun tribünlere çıkmasına verilen sarı kartlar da yerindeydi.

 

Karabük-İstanbul BB
(Mustafa Öğretmenoğlu)
Karabük lehine verilen penaltıda kolunu açtığı için hareketin içinde kasıt vardı. Penaltı doğru karar.

 

Gaziantep-Gençlerbirliği
(Barış Şimşek)
Yağışlı ve kötü bir saha hakem için de talihsizliktir. Barış, Gaziantep lehine 2 penaltının verilmediği maçta skora etki eden bir yönetim gösterdi.

 

Elazığ-Kayserispor
(Mete Kalkavan)
Penaltıdan atılan ikinci gol öncesi pozisyonu iyi süzdü ancak üçüncü golde ofsayt vardı. Ofsayttaki oyuncu topa vurulmadan oyuna iştirak etmediğini belirtir şekilde kendi sahasına hareketlenmeliydi. O zaman pasif ofsaytta olduğunu deklare etmiş olurdu.

Yazarın Diğer Yazıları