Bunları yaparsak Türkiye bu belayı aşar

Sayın Cumhurbaşkanı, "Biz bize yeteriz Türkiyem" sloganı ile yardım kampanyası başlattı. Hesap numarası vererek para yatırılmasını, para yatıramayanların da mesaj atmasını istedi. Ramazan ayındaki zekat ve fitrelerin de buraya yatırılmasını istedi. Kampanya amacı Covid-19 salgınında etkilenen dar gelirlere yardım etmek.

Zor günlerde hepimiz tabiki bir araya gelmeliyiz. Geldik de… Sel, deprem gibi afetlerde… Bu toplum hep tek yürek oldu. Her birleşme, bütünleşmeden sonra ötekileştirici dil hemen devreye girdi. Şimdi yine bir olma zamanı deniyor. Halkımıza yardım etmek için halktan yardım topluyoruz.

Doğal olarak yurttaşlar soruyor.

Yıllardır bu gibi kötü durumlar için verginin vergisini vermedik mi?

Sayın Maliye Bakanı, "Mart Şubat''tan iyi, Nisan da Mart''tan daha iyi olacak" demedi mi?

Tasarruf yapalım diyenlere "itibardan tasarruf edilmez" demediniz mi?

Kanal İstanbul''dan vazgeçin dediğimizde "Parası hazır" demediniz mi?

Hatta bu zamanda ihalesini dahi maske ile yapmadınız mı?

Durum kötü diyen ekonomistler yerden yere vurulmadı mı?

Bu sorular ve örnekler o kadar çok ki kimseyi dinlemediniz. Bizi kıskanan dünya ülkelerinin vatandaşlarına nasıl sahip çıktığını görüyoruz. Dünyada halkından para isteyen Güney Afrika, Sri Lanka, Senegal, Lübnan ve Irak''tan sonra 6. ülkeyiz…

Kimden para istiyorsunuz?

Karın tokluğuna çalışan milyonlarca asgari ücretlinin olduğu ülkeden mi, Sanayi ve Tarım''da çalışan 720 bin çocuğun olduğu bir ülkeden mi, yoksa ölmemek için çalışmak zorunda olan emeklilerden mi?

Cezaevinde gazetelere bir gün gecikmeli de olsa bakabiliyoruz. Yapılan çağrıya "24 saat içerisinde 240 milyon TL" toplandı diye yazmış Sabah gazetesi. Listeyi de açıklamış.

Yardım yapanlar gelir vergisinin 89. maddesinin 10. bendine göre "gelir vergisinden" düşecekler. Yani toplanan para yine vatandaşın cebinden çıkacak. Bakın madem yardım toplanacak o zaman para isteyeceğiniz kişilere birkaç örnek vereyim…

2002-2019 yılları arasında İBB''den 1.3 milyar TL araç kiralama ihalesi alan firmadan,

2002-2019 yılları arasında kamu kurumlarından 196 milyar TL ihale alan beş müteahhit firmadan,

2002-2019 yılları arasında kamu kurumlarından 520 milyar TL ihale alan 110 müteahhit firmadan,

Belediyelerden "organizasyon yapacağım" diye ihale alıp, yapmadığı halde parasını cebe indiren firmalardan,

Belediyelerden 21-B gibi adrese teslim ihaleleri alan firmalardan, özelleştirme adı altında fabrikaları ve kurumları alıp yağmalayan firmalardan…

24 saatte siz 240 milyon TL toplamışsınız bu firmaları biraz silkeleyin en az 30-40 milyar TL toplanır diye düşünüyorum. Meclise kurşungeçirmez kulübe ihalesini, Kanal İstanbul ihalesini, karayolları ihalesini de iptal ettik mi ciddi bir kaynak yaratılır.

İşte o zaman emin olun tüm Türkiye omuz omuza bu belayı da aşar…

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları