Bunu biliyor muydunuz? Pasifik Okyanusu’nun ortasında Türkiye’den kat be kat büyük yüzen çöp ülkesi

Bunu biliyor muydunuz? Pasifik Okyanusu’nun ortasında Türkiye’den kat be kat büyük yüzen çöp ülkesi
Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki çöp adası Türkiye’nin yüz ölçümünün kat be kat üzerine çıkarken, atıkların derinliğinin 30 metreye kadar ulaştığı öğrenildi. Yüzey ölçümü her geçen gün büyüyen çöp adasının meydana getirdiği derinlik ise yeni keşfedildi.

Pasifik Okyanusu'ndaki Büyük Pasifik Çöp Lekesi'nde (BPÇL) yapılan yeni incelemeler, çöp girdabında önceki tahminlerden 4 ila 16 kat fazla plastik atık biriktiğini ortaya koydu.

Evrim Ağacı’nın paylaştığı bilgiye göre çöp adasının büyüklüğün Türkiye’nin yüzölçümünün kat be kat üzerinde. Çöplerin derinliği ise bazı bölgelerde 30 metreye kadar ulaşıyor.

İşte Evrim Ağacı’nın o paylaşımı:

“Burası "Büyük Pasifik Çöp Kutusu" olarak bilinen Kuzey Pasifik'te yer alan bütün ülkelerin çöplerinin biriktiği yer. Bu çöplerin miktarı sanılandan çok ama çok daha fazla!
Eskiden bu çöplerin oluşturduğu yüzey alanının Türkiye'nin büyüklüğü kadar olduğunu sanıyorduk. Fakat çöplerin suyun altına ne kadar inebildiğini bilmiyorduk.
Yapılan bir araştırma okyanus üzerindeki çöp kalınlığının, suyun 30 metre kadar altına ulaştığını gösterdi. Bu da biriken çöp miktarının sandığımızdan 2.5 ila 27 kat daha fazla olabileceğini göstermektedir.”

Dünyadaki okyanus ve deniz kirliliğinin yüzde 60-95'inin plastik atıklardan oluştuğu tahmin ediliyor. Söz konusu plastik atıkların bir bölümü sahillerine geri dönerken, önemli bir bölümü de açıklarda birikiyor. Açıklara sürüklenen plastik atıklar, okyanusların merkezindeki akıntılara kapılarak "çöp girdapları" oluşturuyor. 

Bu çöp girdaplarından en büyüklerinden biri olan BPÇL, ilk kez 1997'de Amerikalı okyanus bilimci ve yelkenli tekne kaptanı Charles J. Moore tarafından keşfedilmişti.