Bunu yapana vergi geliyor!

Bunu yapana vergi geliyor!
Sosyal medya araçları üzerinden tanıtım ve ürün reklamı yapan isimler vergi mükellefi olacak.

Ünlü isimler başta olmak üzere, Blogger’lar ve takipçisi çok olan kullanıcılar, sosyal medya üzerinden yaptıkları tanıtım ve paylaşımlarla bir gün içinde binlerce lira kazanıyor. Maliye Bakanlığı, bu tweet’lerin de vergilendirilmesi için düğmeye bastı.

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Maliye Bakanı Naci Ağbal, şu anki vergi kanunlarının bu alanı tam olarak kavramadığını, yeni Vergi Usul Kanunu kapsamında bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Ağbal, “Elektronik ortamda üretilen o alanı artık ‘elektronik işyeri’ sayacağız. Oradan gelir elde ediyorsa mükellef olacak” dedi.

Sosyal medya kullanıcılarının attıkları tweet başına aldıkları binlerce lira, Maliye’nin de dikkatinden kaçmadı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu şekilde gelire konu olan elektronik ticaretin vergilendirilmesini sağlayacaklarını belirterek “Kim, ne olursa olsun, herhangi bir şekilde elektronik ortamda yaptığı bir hizmetten dolayı gelir elde ederse, bizim açımızdan vergi mükellefidir” dedi. Ağbal, vergi kanunlarının, şu anda sosyal medya üzerinden verilen bu hizmeti tam olarak kavramadığına işaret ederek yeni Vergi Usul Kanunu çalışması ile bu konuyu düzenleyeceklerini söyledi.

Bakan Ağbal, internet üzerinden verilen hizmeti, “alan” olarak ifade ettiklerini belirterek “O alanı artık ‘işyeri’ sayacağız. Bir şekilde, elektronik alan üzerinden bu alan üzerinde bir hizmet sunuyorsa ve bundan gelir elde ediyorsa, artık mükellef olacaklar. Bunların hepsiyle ilgili çalışıyoruz. Şu anda da bizim nezdimizde mükellefler ama kanun değişikliği ile de netleştireceğiz” diye konuştu.

TEK PAYLAŞIM 2 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Sosyal medya, hem ürün ve hizmetini tanıtmak isteyen şirketler, hem de kolay yoldan para kazanmak isteyen kullanıcılar için çıkış kapısı oldu. Ünlü isimler başta olmak üzere, bazı blogger’lar ile ünlü sosyal medya fenomenleri, attıkları tweetler ile bir gün içinde binlerce lira kazanıyor. Twitter başta olmak üzere Instagram ve Snapchat uygulamaları ile yapılan ürün tanıtımları, saniyeler içinde binlerce kişiye ulaşıyor. En fazla ücreti de en fazla takipçiye sahip olan kullanıcılar kazanıyor. Sadece tek bir paylaşım ile elde edilen gelir, 2 bin TL’den başlıyor. Paylaşıma gelen beğeniye göre de ücret artabiliyor.