Burası El Paso mu?

Hep duyarız "Burası Teksas mı"diye.

Ne zaman bir haksızlık ve kanunsuzluk olduğunda hep Teksas benzetmesi yaparız.

Aslında Teksas'ı bu kadar ünlü yapan bu eyaletin bir şehridir.

Bu şehir El Paso'dur.

El Paso, ABD'nin Teksas eyaletinin en büyük kentlerinden biridir. El Paso, Meksikalıların en yoğun olduğu şehirlerden biridir. Bu şehir, Vahşi Batı dönemlerinde, "gerçek Vahşi Batı" olarak bilinmekteydi. Çünkü o dönemde, çoğu kumarbaz, silahçı, hırsız, at kaçıran, katil, rahip ve Çinli ray mühendisi, az bilinen bir Teksas şehri olan El Paso'ya göç etmiştir.

Burada kanunlar sadece kâğıt üzerindeydi o dönem. Nitekim filmlere de hep konu olmuştur.

Güçlü ve parası olan hep kazanır. Gerçi kovboy filmlerinde zaman zaman bir kahraman gelir ve halkı kanunsuzluğa karşı korurdu ama bu sadece sinema perdesinde kalırdı.

Şu an El Paso ve Teksas, Amerika'da yasaların en mükemmel çalıştığı bölgedir. Ancak gerek El Paso gerekse Teksas bize hep kanunsuzluğu ve adamına göre uygulanan yasaları hatırlatır.

Ya da Vahşi Batı.

Tıpkı İstanbul da bir dönemin Vahşi Batı'sı gibi. Kanunların yetersiz kaldığı var olanın ise adamına göre uygulandığı bir şehir.

İstanbul'u Teksas gibi yapan örneklerden biri de alışveriş merkezleri. Ya da bilinen adı ile AVM. Bu AVM'ler kendi kanunlarını işletiyor. Devletin kanunlarını yok sayıyor.

Hesabına gelirse...

Örnek mi? Buyurun otoparklarına.

AVM otoparkları Deli Dumrul Köprüsü gibi. Gelen geçenden adeta haraç alıyor.

Yargı kararına rağmen

İstanbul'da Galleria ile başlayan ve sayıları 2016 sonu itibarıyla 120'yi bulan AVM'lerin otoparklarında haksız kazanç sağlanıyor. Yargı kararına rağmen müşterilerinden park ücreti alan AVM'ler, yönetmeliğe göre ortak alan olan otoparklardan sağladıkları geliri, kiracılarının giderlerinden düşmeyip kendi kazanç hanesine aktarıyor. İBB ise hem UKOME Başkanlığı'nın hem de yargının kararına uymayan AVM'lerin bu haksız vurgununa seyirci kalıyor. Üstelik İstanbul'daki 120 AVM'den sadece üç tanesinin kapalı otopark ruhsatı var!

AVM'lerin otoparklarında park ücretinin belirlenmesi konusunda İBB UKOME'nin (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) 29 Ocak 2007 tarihli kararı gereğince AVM'lerde 0-3 saat arası otopark ücretsiz olacak, 3 saat üzeri park işlemleri için de İBB Tarife Komisyonu'nca belirlenen tarifeye göre ücret alınacaktı.

Nitekim İBB'nin bu kararını Danıştay da yasalara uygun buldu. Yani AVM'lerin 3 saate kadar otopark parası alması yasal değildi. Bu karara rağmen AVM'ler gelenden geçenden otopark ücreti almaya devam ediyor.

Yaptırım konusuna gelince, ancak otoparka gelip ücret verenlerin şikâyeti ile mümkün. O da belediye tarafından otoparka 300 liraya kadar otopark ücreti kesiliyor. Bu ceza bir AVM'nin 1 saatlik otopark geliri bile değil. Bu parayı yarım saatte kazanıyor.

Şu anda AVM otopark denetimini belediye de bırakmış durumda.

Yapılacak bir şey yok.

Çünkü burası bir dönemin El Paso'su ve burada Teksas yasaları geçerli.

Yazarın Diğer Yazıları