Burası Türkiye: Hava kirliliği trafik kazalarından fazla can aldı!

Burası Türkiye: Hava kirliliği trafik kazalarından fazla can aldı!
Termik santrallere filtre zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesi tartışmalara neden olurken, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) yaptığı açıklamada "Türkiye’de 2017 yılında hava kirliliği trafik kazalarından 7 kat fazla can almıştır" denildi.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) kömürle çalışan termik santrallere 2,5 yıl daha havayı kirletme izni veren yasal düzenlenin Meclis tarafından kabul edilmesine karşı açıklama yaptı.

15 santralin filtre takmak için durdurulmalarının Türkiye’de bir elektrik sıkıntısı yaratması mümkün olmadığını vurgulayan WWF, “Kaldı ki bu tesislerin hepsinin aynı anda durdurulması gerekmemektedir” diye ekledi.

"İhtiyaçtan fazla santral kurulduğu için talepten çok daha yüksek bir arz bulunuyor. Dolayısıyla zaten sürekli çalışmayan santrallerin gerekli düzenlemelerin yapılması için geçici süreliğine sırayla durdurulması sorun teşkil etmemektedir" denilen açıklama şöyle devam etti:

TRAFİK KAZALARINDAN 7 KAT FAZLA CAN ALDI

"Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hava kirliliği ölçümleri ve ölüm istatistikleri kullanılarak yapılan analize göre, Türkiye’de 2017 yılında hava kirliliği trafik kazalarından 7 kat fazla can almıştır.

2018 yılında hava kalitesi, ulusal sınır değerlerine göre değerlendirildiğinde; 81 ilin yarısından fazlası (%56) kirli hava solumuştur.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı ‘Kara Rapor’a göre 2017 yılında Türkiye’deki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kılavuz değerlere indirilmiş olsaydı ülkemizde yaşanan ölümlerin yaklaşık %13’u önlenebilirdi.

Aynı rapora göre; kirli havanın düşük yapmak, çocuklarda doğum ağırlığı, otizm, diyabet (Tip 1), ani bebek ölümü sendromu, astım, KOAH, bronşiolit ve bronşit gibi solunum hastalıkları, zatürree ve zekâ geriliği gibi sağlık sorunları ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır."

İlgili Haberler