Bursa Şehir Hastanesi için 4 hastane kapatılıyor

Bursa Şehir Hastanesi için 4 hastane kapatılıyor
Bursa'da yapımı devam eden şehir hastanesi için şehirdeki 4 farklı hastanenin kapatılacağı bildirildi. Karara tepki gösteren İYİ Parti Osmangazi İlçe Teşkilatı, #HastanemeDokunma hashtagi ile kampanya başlattı.

Yeniçağ / Erdem AVŞAR

Bursa Şehir Hastanesi için 4 devlet hastanesinin kapatılacağını dile getiren İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, İlçe Başkanlığı olarak başlattıkları "Hastanemedokunma" kampanyasına ilişkin açıklamada bulundu.

Hastanelerin kapatılma sebebinin YAP-İŞLET-DEVRET modeli kapsamında verilen hasta garantisini sağlayabilmek olduğunu dile getiren Hasanoğlu, "Açılacak olan Şehir Hastanesindeki bu hasta garantisini sağlamanın en kolay yolu mevcut hastaneleri kapatarak oraya gelecek olan hastaların Şehir hastanesine gitmelerini sağlayarak yandaşa rant sağlamak, bu kadar basit" ifadelerini kullandı.

Mehmet Hasanoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Bursa’da bu ay içinde Şehir Hastanesi açılıyor. Fakat bu hastane açılırken dört hastane, evet şu anda Bursa’da faaliyette olan tam dört devlet hastanemiz kapatılıyor.

Sözlerimin başında şunu çok net bir şekilde beyan edeyim ki, bizler açılan Bursa Şehir Hastanesine karşı değiliz, evet mevcut iktidar tarafından şehir hastanesinin oluşturuluş şekli, modeli hakkında siyasi eleştiri hakkımız saklı kalmak şartı ile bitmiş bir hastanenin faaliyete sokulmasına karşı değiliz.

Fakat açılacak olan hastane yap – işlet – devret modeliyle yapıldı ve aynı köprüler gibi, otoyollar gibi, hasta garantili.

Yani ne acıdır ki mevcut iktidar kadroları sebebini açıklamasa da dört hastanenin kapatılma sebebi çok açık ortada.

Açılacak olan Şehir Hastanesindeki bu hasta garantisini sağlamanın en kolay yolu mevcut hastaneleri kapatarak oraya gelecek olan hastaların Şehir hastanesine gitmelerini sağlayarak yandaşa rant sağlamak, bu kadar basit!

Hasta garantisinin yanında, bu hastanelerin kapatılmasının altında yatan bir diğer gerçek de kadro ile ilgili duyulan ihtiyaç.

Bursa mevcut iktidara 17 yıldır her seçimde en büyük desteği verirken, maalesef ki iktidarın Bursa’ya hizmet bazlı bakışı aynı oranda değil.

Çünkü Bursa’ya Sağlık Bakanlığı tarafından yeterli uzman hekim kadrosu tahsis edilmediğinden, Bursa’mız uzman hekim sayısı bazında şu an Türkiye ortalamasının altında.

Evet Türkiye ortalaması göre, Bursa’da 3 bin 40 civarında olması gereken uzman hekim sayısı sağlık bakanlığı verilerine göre Devlet Hastaneleri, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Özel Hastanelerdeki toplamı 2735, yani yaklaşık 300 eksik. Burada bir hekim olarak şunu belirteyim, 2009 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı illere hekim kadrosu tahsis etmediği sürece, hekimlerin kendi isteklerine göre gidip istedikleri ilde çalışma hakları yok, buna özel hastanelere de dahil.

Bursa’ya yeterli uzman hekim kadrosu tahsis edilmediğinden de an itibari ile Türkiye ortalamasına göre 300 civarında uzman hekim eksiği ile Bursa’da sağlık hizmetleri yürütülmeye çalışılmaktadır.

Fakat yine Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen kadrolara göre İstanbul’da 5 bin, Ankara’da 4 bin, İzmir’de 2 bin, Antalya’da 600, Adana’da 200, Bolu’da, Edirne’de, Eskişehir’de evet tüm bu illerde uzman hekim sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde.

Yani tüm bu illerde sağlık bakanlığı tarafından tahsis edilen yukarıda belirttiğim rakamlar kadar uzman hekim fazlalığı var.

İktidar tarafından tahsis edilen uzman hekim sayısında fazlalık olan, saydığım tüm bu illerde bir şey dikkatinizi çekti mi sevgili Bursalılar?

Evet bu illerin tamamında 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde Millet İttifakı adayları kazandı.

Yani fazla söze gerek yok, Bursa mevcut iktidara hem siyasi hem de katma değer olarak ekonomik desteğin en büyüğünü sağlarken, mevcut iktidar sayesinde Bursa her mecrada olduğu gibi sağlık alanında da kaybetmeye devam ediyor.

Bu yüzden de açılacak olan Şehir Hastanesinin kadro ihtiyacını, hasta garantisinde olduğu gibi sağlamanın en kolay yolu hastaneleri kapatmak.

Ne kadar basit değil mi?

Hastaneme dokunma dememizin bir diğer sebebi ise Bursa’da mevcut hasta yatağı rakamlarının gizeminde saklı.

Nedir bu rakamlardaki gerçek?

Türkiye genelinde şu an itibari ile 230 bin hasta yatağı mevcut, yani kısaca her 345 kişiye Türkiye genelinde 1 hasta yatağı düşüyor.

Türkiye ortalaması olan bu rakamı baz alıp Bursa özeline baktığımızda da Bursa’da an itibari ile en az 8 bin 700 hasta yatağı olması gerekiyor.

Fakat Sağlık Bakanlığı verilerine göre Bursa’da şu an itibari ile 3 milyon Bursalıya hizmet veren 6 bin civarında hasta yatağı mevcut, bu rakama özel hastaneler dahil.

Sayın basın mensupları bahsettiğim rakamlar Türkiye ortalaması, Dünya Sağlık Örgütü rakamları baz alındığında Bursa’da bulunması gereken hasta yatağı sayısı 15 binlerin üzerine çıkıyor.

Yani, Türkiye ortalamasına göre bile 2 bin 700 yatak açığımız var.

Bizler açılacak olan Şehir Hastanesi ile faaliyete sokulacak Bin 355 yatak sayesinde bu açığın biraz olsun kapatılmasını beklerken, mevcut kadrolar ne yaptı?

Bursa’ya yıllardır üvey evlat muamelesi yapan iktidar kadroları sadece yandaşlara sağladıkları hasta garantisi rakamlarını tutturabilmek ve şehir hastanesinde ihtiyaç duydukları hekim kadrolarını sağlayabilmek adına Bursa’da ki dört devlet hastanesini kapatıp, kadrolarını buraya aktarma kararı aldı.

Yani Bursa’da 1.355 yataklı Şehir Hastanesi açılıyor, bu sayede Bursa’da ihtiyaç duyulan hasta yatağı sayısının bir kısmı telafi edilecekti.

Fakat, Muradiye Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Devlet Hastanesi, Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğumevi Hastanesi kapatılarak 1200 civarındaki yatak devre dışı bırakılıyor.

Sonuç olarak iktidarın Bursa’ya bakışı açısında an itibari ile değişen tek bir şey var, oda yandaşa sağladıkları rant.

Ayrıca Türkiye’nin en büyük ilk üç-dört ilçesinden biri olan Osmangazi’nin merkezindeki üç devlet hastanesini kapatıp, Bursa dışına, Nilüfer ilçesi sınırlarında, yerleşim alanlarının dışına, an itibari ile toplu ulaşımın olmadığı bir alana taşımak Osmangazi özelinde de başlı başına bir skandal mahiyeti taşıyor.

Bu sebeple de bizler diyoruz ki Bursa Şehir Hastanesi açılsın, fakat mevcut HASTANEME DOKUNMA ve tüm Bursalı hemşerilerimizi de bizimle birlikte iktidara sesimizi duyurana dek, HASTANEME DOKUNMA sloganı ile her mecrada haykırmaya davet ediyoruz.

Bizler İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı olarak önümüzdeki süreçte de farklı etkinlik ve platformlarda #HastanemeDokunma demeye devam edeceğiz.

Siz saygıdeğer basın mensupları aracılığı ile de tüm Bursalı hemşerilerime saygılarımı sunarken,

Türkiye İYİ Olacak.

Her Şey Çok Güzel Olacak diyorum”

İlgili Haberler