Bursalı: Akşener ve arkadaşlarına bir şans doğuyor!

Bursalı: Akşener ve arkadaşlarına bir şans doğuyor!
Gazeteci Orhan Bursalı, MHP Genel Başkan Adayı Akşener'i bugünkü köşesine taşıdı.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Orhan Bursalı bugünkü yazısında MHP seçmenini ve genel başkan adaylarından Meral Akşeneri'i kaleme aldı. Bursalı'nın, "MHP ve gelecek üzerine" başlıklı yazısından öne çıkanlar:

YEPYENİ GENÇ MHP'Lİ BİR KİTLE VAR

"Yeni bir MHPli genç kitle var Çünkü bir yandan da özellikle büyük kentlerde artık yeni bir MHP'li genç kitle büyümektedir! Düşünceleri farklılaşmaktadır! Bunlardan bir kısmıyla Referandum sürecinde karşılaştık ve sohbet ettik! Bunların Saray'ın mahzenlerine oy deposu olarak entegrasyonu çok zor ve önemli ölçüde olanaksız olabilir. Bu yeni kitleyi "Osmanlıcılık oyunu" ile çekmesi zor. Bu noktada MHP'deki, yönetimden bile çok daha güçlü harekete, yani Akşener ve arkadaşlarına önemli bir şans doğuyor. Daha kentli ve daha demokratik bir milliyetçiliği inşa etmek. Bunun sosyal zemini giderek artıyor. Ve bu hareket, AKP içindeki, CHP'ye gitmeyecek birtakım seçmeni de çekebilir. Önümüzdeki 2.5 yıl içinde, bir yandan Saray'ın MHP ile bütünleşebilme becerisi ile Akşener ve arkadaşlarının vakit kaybetmeden yeni bir MHP milliyetçiliğini inşa girişimi başarısı, 2019 Başkan seçimini etkileyecektir. 2019 Başkanlık seçiminin bir koalisyon seçimi karakterinde olması kaçınılmazdır.

MİLLİYETÇİ CEPHE OLUŞABİLİR Mİ?
Uzun süreli bir milliyetçi cephe hükümeti ve devletine mi hazırlanmalıyız, yoksa muhalefetin ciddi bir inşa şansı var mı? MHP cephesindeki gelişmeler belirleyici olacak gibi... Referandumda kanun tanımazlığın uluslararası mahkemelere götürülmesi mutlaka gerekir ve bu yolda adımlar atıldı. YSK'nin verdiği yasa tanımaz kararın bir şekilde geri döndürülmesi şu açıdan önemli: Bu seçim oyununa devam edilebilecekse, YSK'nin yasaya uygun hareket etmesini sağlamak zorundayız. Yoksa yasa koyan yasalar üstü bir kurum olarak, bugünkü konumunu sürdürecek ve Türkiye'de vicdani olarak artık hiç bir dürüst seçim yapılamazlığının teminatı olacak YSK. Bu oyunu oynanabilir hale getirmeden seçimleri düşünmemek gerekir. Bu mümkün olabilir mi, bilmiyoruz, çünkü iktidar yanlısı YSK ve yapacağı her türlü kanunsuzluğa destek çıkan bir iktidar var.

BAHÇELİ SEÇİMLE İKTİDAR OLMA İHTİMALİNİ 0 GÖRÜYOR

Peki bütün bu yaşadıklarımızın nedeni olan şimdiki Cumhurbaşkanı, 2019'da "Başkan" seçilebilir mi? MHP ile kurulan ittifakın kendilerine büyük bir çoğunlukla evet getireceğini düşünüyorlardı. Fakat daha seçim öncesi yaptıkları anketlerde sonucun hiç de umdukları gibi kolay çıkmayacağını gördüler. Bazı değerlendirmelere göre, Saray danışmanları bu nedenle "federasyon" laflarını, Kürtlerin bir kısım oylarını çekmek için ağızlarında gevelediler. Fakat karşılarında tam anlamıyla bir demokratik direniş cephesi buldular. AKP'nin önünde, 2019'da yüzde 50'i aşabilmesi için bence tek yol var: MHP'nin hükümet ve devlet içindeki entegrasyonunu tamamlamak. Bir bütünleşme. Tasfiye edilen eski müttefikleri FETÖ'cüler yerine MHP'li kadrolar. Zaten birçok yerde şimdiden varlar ve yükseldiler. 2.5 yılda başarabilirler mi? Bu bütünleştirmenin amacı, Hayır'cı MHP seçmen kitlesini geri çağırabilmek. Bunu Referandum öncesi başaramadılar. Şimdi önlerinde 2.5 yıl var... MHP içi ve dışı muhalefetin nasıl yeniden bir diriliş yaşayacağı ve Hayır'cı kitleyi, bu iktidar bütünleştirmesinden nasıl koruyacağı sorusu, Saray'ın politikasını etkileyecektir. Görünen o ki, muhalefetin MHP'de yönetimi ele geçirmesi çok zor. Gerçi Mart 2018'de kongreler var, ama iktidar her türlü yargıyı devreye sokarak, Bahçeli'nin iktidarda kalmasını sağlayacaktır. Bahçeli'nin Saray'a mesafe koyma olasılığı var mı? Yüzde 99 artık yok."