Bütçe açığı ve yüksek faiz tedirginlik yaratıyor

Bütçe açığı ve yüksek faiz tedirginlik yaratıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, bütçe açığı mayıs ayında 67 milyar lira oldu. Bakanlığın bütçe açığı hedefi 80 milyar lira seviyesinde bulunurken, faiz hariç giderin ise 80 milyar 429 milyon liraya geldi.

Türk ekonomisinin en önemli problemlerinden olan bütçe açığı sorunu devam ediyor. Açıklanan rakamlar kamuoyunda tedirginliğe yol açtı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılı Mayıs ayı bütçe gelir-gider gerçekleşme rakamlarını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kamuoyuna açıkladığı duyurusunda Mayıs 2019'da da Türkiye'nin gelir-gider dengesinde büyük açıkların devam ettiği bildirildi.

Milli Gazete’nin haberine göre, 2019 Mayıs ayında toplamda 74 milyar 247 milyon gelir elde edilmesine karşılık 88 milyar 908 milyon harcama yapıldığı kaydedilirken faiz hariç giderin ise 80 milyar 429 milyon TL olduğu duyuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre 2019 yılı Mayıs ayında bütçe açığının 14 milyar 661 Milyon TL olarak gerçekleştiği açıklanırken Mayıs ayında ise faize ise 8 Milyar 479 milyon TL ödeme yapıldı.

2019 Mayıs ayı gerçekleşme rakamlarına dair detaylar Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

AKP'NİN BÜTÇESİ SU ALIRKEN BATAN TÜRKİYE OLUYOR!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafında açıklanan rakamlara göre AKP hükümetinin 2019 yılı 'Merkezi Yönetim' bütçe öngörülerinin tutmadığı da görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2019 yılı Mayıs ayı nakit dengesinde 14 milyar 661 milyon TL açık olduğunu duyurdu. 2019 yılı 'Merkezi Yönetim' bütçesinin 12 aylık yıl sonu zaman dilimi için toplamda yaklaşık 80 milyar TL bütçe açığı öngörüsünde bulunmuştu. Şu an itibariyle 2019 bütçe yılının Mayıs ayı bütçe açığının ise yaklaşık 67 milyar TL olduğu açıklandı.

Oraya çıkan bu tabloya göre 2019 yılı sonuna kadar 80 milyar TL öngörülen bütçe açığının daha da açılacağı tahmin edilirken AKP'nin bütçe öngörülerinin ise tututarsızlık gösterdiği görüldü.

AKP'nin planladığı bütçe açığına dair öngörüsü 2019 mali yılı bütçesinin açıklanan rakamlara göre tutmayacağı görülürken AKP, nakit dengesindeki açıkları ise özellikle iç ve dış borçlanmaya dair açtığı tahvil ihaleleriyle kapatmaya devam ediyor.

MAYIS AYINDA FAİZE 1 ADET 'AVRASYA TÜNELİ' PARASI ÖDENDİ!

2019 yılı Mayıs ayı bütçesinde dikkat çeken önemli ödemelerin başında faize aktarılan para miktarı oldu. AKP hükümeti tarafından Mayıs ayında faize 8 milyar 479 milyon TL ödeme yapılırken faize ödenen miktarın 1 adet 'Avrasya Tüneli'ne denk geldiği görüldü.

Ulaştırma Bakanlığı'nın verilerine göre 'Avrasya Tüneli'nin maliyetinin 1 milyar 240 milyon ABD doları olduğu açıklanmıştı. Güncel dolar kuruna göre Mayıs ayında faize ödenen paranın 'Avrasya Tüneli'nin maliyetinden fazla olduğu hesaplandı.

Yapılan hesaplamaya göre 'Avrasya Tüneli'nin maliyetinin 1 milyar 240 milyon ABD dolar olduğu bilinirken güncel dolar kurunun 5.8 TL olduğunu düşünüldüğünde 'Avrasya Tüneli'nin Türk lirası bazında 7 milyar 192 milyon TL'ye karşılık geldiği görüldü.

Sonuç olarak AKP hükümeti geçen Mayıs ayında 1 adet 'Avrasya Tüneli'maliyetinden daha büyük bir parayı tefecilere aktardı.

AKP'NİN IMF İLE YOLLARI TEKRAR KESİŞECEK Mİ?

Türkiye son dönemde yaşadığı krizlerden derin şekilde etkilenirken, AKP hükümeti ise bütçede ortaya çıkan açıkları borçlanma ihaleleri üzerinden kapatmaya çalışıyor.

Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mayıs-Haziran-Temmuz ayına ilişkin 50 milyar TL'lik borçlanmaya gideceğini duyurmuştu. Mayıs ve Haziran ayı tahvil ihalelerinin iki aylık etabında ise borçlanmanın büyük kısmının gerçekleştiği bildirildi.

Ekonomide yaşanan bu süreç, kamuoyunda AKP hükümetinin 23 Haziran seçimlerinden sonra IMF ile anlaşacağı yönündeki tartışmalara yol açıyor.

AKP hükümetinin diğer taraftan 'Borca Dayalı Para Sistemi'ndeki ısrarı Türkiye'nin dışa olan bağımlılığını arttırırken AKP'nin IMF ile ortaya çıkan gelişmeler çerçevesinde anlaşmak zorunda kalacağına dair şüphelerin artmasına neden oluyor.