Bütçe için korkutan uyarı: "Nükleer kış..."

Bütçe için korkutan uyarı: "Nükleer kış..."
Meclis’teki bütçe konuşmasında ekonomideki gelişmelere dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili İlhan kesici, "Durum ciddiden de ciddidir. Kara kış hafifime geliyor, nükleer kış" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Mesici, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen bütçe yasası üzerine konuşurken ekonomideki gelişmeler için “önümüz nükleer kış” uyarısında bulundu.

Kesici, bu konuda şunları söyleri:

“Durum ciddidir. Yani Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durum ciddidir. Başka terminolojiler kullanan arkadaşlarımız var içeride, dışarıda. Ben ‘kriz’ kelimesini sevenlerden değilim, kullananlardan da değilim; ne şimdi ne başka zamanlar. Ama onun yerine bir ciddiyet arz ediyorum.

Bu durum ciddidir. Bir ara bir deterjan reklamı vardı ‘beyazdan beyaz’ diye, ben de ona benzeterek diyorum ki bu, ciddiden de ciddidir. Yani devletimizi yönetenlerin bu meseleye böyle bakmaları lazım.

Bu işlerde sihir yoktur, sihirbaz da yoktur. ‘Ya, en allamesini bulalım, getirip oturtalım, bu işleri o halletsin.’ Böyle bir şey de yoktur. Mesele, çok ciddi bir şekilde bu işin de ele alınmasını icap ettiren bir hâldir.

"1994 KRİZİNİN ÖNÜNDE DE..."

Şimdi, bu ciddiyetin hemen yanında benim kendi kullandığım bir terminoloji var. 2001’in önünde kullandım bunu, 1994 krizinin önünde de kullandım bu tabiri.

Şimdi, bir hafta on gün sonra kışa gireceğiz, aslında mevsim olarak güya kışız ama henüz girmedik, kışa gireceğiz. Her kıştan sonra bahar olmuyor, bazen kıştan sonra kara kış geliyor. Ben 2001 ve 1994 öncesinde ‘kara kış’ tabirini kullandım.

Şimdi, bundan endişe ediyorum, ‘kara kış’ hafifime geliyor, onun yerine literatürde bir İngilizce makalede yakaladığım bir laf var, ‘nükleer kış.’ Yani icaplarını yapmaz isek, içinde bulunduğumuz hâli küçümsersek, üstesinden kolay gelebileceğimize inanırsak…