TÜİK kağıt üstünde büyüttü. Yüzde 21’in sırrı asıl yüzde 0,9’da

TÜİK kağıt üstünde büyüttü. Yüzde 21’in sırrı asıl yüzde 0,9’da
TÜİK büyüme oranlarını açıkladı. TÜİK’e göre büyüme bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,7 büyüdü. Kapanmadan önceki aynı çeyreğe göre büyüme yüzde 0,9 oldu. Yeniçağ Gazetesi yazarı ve ekonomist Evren Devrim Zelyut büyüme oranını değerlendirdi.

Geçen yıl salgın nedeni ile kapanan ekonomi bu yıl aynı dönemde büyümeyi patlattı. Yıldan yıla baktığımızda ekonomi %21,7 büyürken bu yılın ilk çeyreğine göre büyüme beklentilerin altında kalarak %0,9 olarak gerçekleşti.

Korona salgını nedeniyle geçen yıl kapanmanın yaşanması ve bu yıl açılması ile ekonomide büyüme yaşandı. Büyüme yüzde 21,7 olarak açıklanırken asıl kapanmanın yaşanmadığı döneme göre yüzde 0,9 olarak gerçekleşti. Bu da büyümenin beklentileri karşılamadığı yönünde değerlendiriliyor. 

Yeniçağ yazarı ve ekonomist Evren Devrim Zelyut büyüme oranlarını "Büyümenin emekçiler için tam bir hayal kırıklığı olduğu görülüyor zira işgücü ödemelerinin katma değer içindeki payı %37’den %32.9 geriledi. Yani ekonomi büyüdü ama bu büyüme vatandaşa uğramadı. Büyüyenler ihracata dayalı firmalar oldu. Oysa ideal bir büyümede gerekli olanlar, tarım ile birlikte dengeli sektörel büyüme ve yaratılan gelirin adil bir şekilde dağıtılmasıdır." şeklinde değerlendirdi. 

İlgili Haberler