Büyük skandal... Sözde Bursa Metropoliti resmen tanındı!..

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın 2 günlük Türkiye ziyaretinde sadece Heybeliada'daki Ruhban Okulu'na fidan dikilmedi!.. Büyük de bir skandala imza atıldı. Türk düşmanı Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, meydan okuyarak, yasalarımıza ve Anayasamıza aykırı olarak atadığı, Türkiye'yi Bizans haritası içinde gösteren sözde Bursa Metropoliti'ni, Türkiye Cumhuriyeti resmen tanıdı.

Evet, bu da oldu!.

Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ikinci gününde (Çarşamba günü) Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret etti. Bakın, bundan sonrası çok önemli!.. Çipras'ın ziyaretine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın refakat etti. Çipras ve İbrahim Kalın'ı Heybeliada Ruhban Okulu'nun kapısında sözde Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun Müdürü Elpidoforos Lambriniadis ile diğer metropolitler karşıladı. Çipras, din adamlarıyla birlikte okulun kilisesine gitti ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine katıldı. Ayin sonrasında Ruhban Okulu gezildi. Okulda çekilen fotoğrafta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Müdürü Elpidophoros Lambriniadis aynı fotoğraf karesinde görüntülendi.

Şimdi, Yunanistan ve Papaz Bartholomeos, okulda çekilen bu fotoğrafı eline alıp uluslararası arenada "Ekümeniklik" iddiasıyla birlikte, "Bursa Metropolitliğinin" T.C. Cumhurbaşkanlığı tarafından resmen tanındığını ileri sürse, ne cevap vereceğiz?.. "Olur mu öyle şey?.. Büyükelçi sıfatını da taşıyan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü oraya fidan dikmeye gitmişti. Başka bir gayesi yoktu" deyip kendimize mi güldüreceğiz?.. Soğan fiyatlarının dış güçler tarafından arttırıldığına inanlar belki bu tezi alkışlayabilirler ama bunun bedeli Türkiye'ye çok ağır olur!..

 Elpidophoros Lambriniadis kimdir?...

Heybeliada Ruhban Okulu'nun kapısında Çipras ve İbrahim Kalın'ı karşılayan Elpidophoros Lambriniadis'in özgeçmişi Fener Rum Patrikhanesi'nin internet sitesinde yayımlandı. Din eğitimini Selanik'teki Aristotle Üniversitesi'nin Teoloji Fakültesi'nde alan Lambriniadis, fakülteden 1991 yılında mezun olmuş.

Lambriniadis, Mart 2011'de, Rum cemaatin olmadığı Bursa'ya Metropolit olarak atandı. Lambriniadis'in ilk icraatı, Yunanca ve İngilizce broşürler bastırarak Bizans dönemi Bursa haritası yayınlamak oldu. Lambriniadis'in, Türk topraklarında Bizans Devleti kurulması için görevli olduğu açıkça görülüyor.

Heybeliada'da Çipras'ı yakalayıp hesap soran Millî Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, ortaya çıkan skandala, "Lozan Antlaşması'nın 14. Maddesi ve Türk ve Rum Ahali'nin Değişimi Sözleşmesi'ne göre İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm Rumlar mübadeleye tabi tutuldu ve tüm dini örgütler lağvedildi. Fener Rum Patrikhanesi, İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada dışında hiçbir yerde kilise ve/veya dini örgüt açamaz. Ancak Fener Rum Patrikhanesi, 2004 yılında İznik ve Bursa'da, 2016 yılında da İzmir'de metropolitlik açtı. Patrikhane ve Patrik Bartholomeos Lozan Antlaşması'nı ve Anayasa'nın 90. Maddesini ihlal ederek TCK 309'da tanımlanan Anayasayı ihlal suçunu işledi" diyerek tepki gösterdi. Yalım şunları kaydetti;

 "Tayyip Erdoğan, Fener Rum Patrikhanesi'nin açtığı gayrimeşru Metropolitliklere karşı bugüne kadar hiçbir müdahalede bulunmadı. Şimdi de Erdoğan, temsilcisini Heybeliada Ruhban Okuluna göndermek suretiyle Bursa Metropolitliğini de zımnen ve hukuken tanımış oldu. 4 bin Türk soydaşımızın yaşadığı Rodos Adası'nda 1972 yılından beri Müftü yok. Yunanistan'da Batı Trakya dışında, Selanik, Atina, Larissa ve diğer şehirlerde Müftülük yok.

Türkiye'de, Rum cemaatinin olmadığı yerlerde Metropolitlikler açılırken, 4 bin Türk soydaşımızın yaşadığı Rodos Adası'nda yıllardır Müftü yok. Erdoğan bu durumu nasıl izah edecek? Bu nasıl Müslümanlık? Ayrıca Erdoğan, İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada dışındaki Metropolitlikleri zımnen ve hukuken tanımak suretiyle TCK 309'da tanımlanan Anayasayı İhlal suçunu işledi.

Heybeliada'da Ruhban Okulu açılamaz

Anayasa Mahkemesi, 1971 yılında Türkiye'deki tüm özel okulların kapatılmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine hemen 1472 sayılı intibak yasası çıkarıldı. Bu yasaya göre gerekli koşulları yerine getiren Özel Yüksek Okullar kısa zamanda üniversite bünyesi içinde yer aldı.

Bakanlık, Teoloji Bölümü için yapılacak işlem için de, o tarihte kuruluşunda İlahiyat Fakültesi bulunan tek üniversite konumundaki Ankara Üniversitesi'nden karar istedi. Üniversite Senatosu, Teoloji Bölümü'nün liseye dayalı dört yıllık bir yüksekokul olduğunu teyit etti ve Lozan Barış Antlaşması Md. 40'ın 'eşit haklardan yararlanma' hükmüne dayanarak bu okulun da üniversiteye bağlanmasına karar verdi. Ancak Teoloji Bölümü üniversiteye bağlanma kararına karşı çıkarak bu kararı benimsemedi ve okulu kapattı.

Görüldüğü gibi Ruhban Okulu'nu kapatan Anayasa Mahkemesi veya Bakanlık değil, Üniversite Senatosu kararını benimsemeyen Patrikhane'dir.

Ortodoksluğun kalesi olan Yunanistan'da dahi tüm dini okullar Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'na bağlı bulunmasına ve kiliseye bağlı dini okul bulunmamasına rağmen Patrikhane okulun, Heybeliada Ruhban Okulu'nda ve devlet denetiminde olmaksızın açılması için özel bir çaba sarf ediyor.

 Erdoğan, Batı Trakya'da Müftülük sorununun çözülmesine bağlı olarak Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılacağı sinyalini verdi. Ancak, Erdoğan'a hatırlatalım; Lozan Antlaşması Madde 40 ve 45 ile Anayasa'nın 90. Maddesine göre Batı Trakya'da İlahiyat Fakültesi açılmadan Heybeliada'da Ruhban Okulu açılamaz."

"Beka"yı mahalli seçimlerin sopası yapanlara itina ile duyurulur!..

Yazarın Diğer Yazıları