Büyükanıt'ın ulus devlet söylemi ve gerçekler!

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt,  “Küresel Terörle Mücadele Konferansı” nda gazetecilere yaptığı güncel açıklamalar dışında önemli mesajlar verdi.
Meselâ Büyükanıt, “Küreselleşmeyi, özellikle ekonomik açıdan güçlü ülkelerden gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelere yönelen bir akım olarak görüyorum. Bu ülkeler, güçlü ulus devlet yapısını küreselleşmenin önünde bir engel olarak görebilmektedir. Bu tür bir algılama,  gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde ulus devletin yıpratılması, devlet yetkilerinin yerel yönetimlere kaydırılması, mikro milliyetçilik oluşumlarının desteklenmesi şeklinde tezahür edebilmekte, bu tür oluşumlar, bu ülkelerde terörizm için de hazır ortam yaratabilmektedir”  dedi, ki bizim yıllardan beri anlattığımız da budur.
Fakat 2003 yılında küreselleşmenin bir süreç olmaktan çok bir proje olduğunu söylediğimizde, Büyükanıt süreç olduğunda ısrar etmişti. Yine, meselâ Telekom yabancılara satılırken bu satışın ulus devletin altını nasıl oyacağını görmek gerekirdi. Ya Vakıflar Yasası! Bu yasa ulus devleti çökertmez mi?

* * *

Esasen, ulus devlet, ulusal ekonomiye dayanır. Ulusal ekonomi yoksa, ulus devlet de yok demektir!
Bugün, ulusal ekonomi kalmış mıdır? Türkiye’de bakkallığı, manavlığı, kasaplığı bile artık küresel sermaye şirketleri yapmaktadır! Peki bu durum ulusal güvenliği birinci derecede etkilemiyor mu? Üstelik, küresel şirketler, yurt içinde üretim yaptırdıkları çiftçiler, çalışanlar ve dağıtım şebekelerinden oluşan büyük kitlelerin ekonomik çıkarları ile özdeş hale gelmiştir.
Geçenlerde Cargill firmasının Türkiye Murahhas Azası Mustafa Sayınataç, Cargill’i sorgulayanların, kendisine   “Cargill kimdir? Neyi hedefliyor?”  sorusunu sormadığını öne sürerek, şöyle demişti:
 “Cargill’i hedef alınca Cargill çalışanlarını, Cargill müşterilerini, Cargill tedarikçilerini hedef alıyorsunuz, Cargill’e ürettiği mısırı satan çiftçileri hedef alıyorsunuz. Dolayısıyla Cargill’e karşı olmak demek, bize, size hepimize karşı olmak anlamına gelir.”
Biz de bu sözleri  “Desenize Cargill’e karşı olmak vatana ihanettir! Hatta Cargill’e karşı olan atasını ne bilir! Şair diyor ki; Bayrakları bayrak yapan Amerikan şirketleridir! Toprak Amerikalılara terk edilmişse vatandır!”  diye eleştirmiştik ama, Sayınataç bir gerçeğin altını çiziyordu.
Cargill müşterisi, Cargill tedarikçisi veya Cargill üreticisinden oluşan kitle gibi Türkiye’de bütün küresel şirket organizasyonlarının kitlelerini aynı merkezden yönetirseniz, ki hepsi aynı merkeze bağlıdır; ülkenin seçimlerini bile etkilersiniz!

* * *


Mesele, artık ulusal güvenlik ile ilgilidir. Ulusal güvenliğin dayandığı temel, ulusal ekonomi ise ve hükümetler bu temeli ortadan kaldırıp yerine küresel şirketleri ikame ediyorsa, ulus devlet yaşar mı? Ve ulusal ordunun varlık sebebi ortadan kalkmaz mı?
Caddelerinde neredeyse Türkçe tabelâ kalmamış bir ülkenin ulus devlet olarak yaşamasından söz edilebilir mi? AB üyeliğini devlet politikası olarak kabul etmiş bir ülke, Büyükanıt’ın üstü kapalı olarak söylediği gibi küresel güç merkezlerinin çeteleri olan terör örgütlerine karşı ne kadar başarılı olabilir?
Elinizi tutarlar! Çetelerini yok etmenize izin vermezler! ABD Başkan aday adayı Obama, birkaç gün önce El Kaide’nin ABD yapımı bir örgüt olduğunu açıkladı ve  “Bush’tan önce Irak’ta El Kaide yoktu”  dedi. Demek ki istilâ edecekleri bölgeye önce bir terör örgütü yerleştiriyorlar! Tıpkı PKK gibi!

* * *


Büyükanıt’ın CHP ile ilgili sözlerine ise bence hiç gerek yoktu. Bu tartışmayı kamuoyu önünde sürdürmenin TSK’ya hiçbir faydası olmadığı gibi zararı dokunmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları