Büyükelçileri kim parmağında oynatıyor?

Büyükelçileri kim parmağında oynatıyor?

Büyükelçiler kendilerini vesayetçilerin temsilcileri görmüş olmalılar ki, Osman Kavala üzerinden Türkiye''ye ültimatom çektiler.

Vesayet rejimine dair "Vesayet Rejimi" başlığıyla ilk makaleyi yazan Nermin Abadan. Yıl: 1954. Başlı başına konuyu ele alan ilk makale onun. Öncesi olsaydı, kaynaklarında gösterirdi. N. Abadan daha asistan. Sonra profesör olacak. Soyadına Unat''ı da ekleyecek. Geçen gün 100 yaşına bastı. (Dışarıdan geldi. Hayat hikâyesi de bir ders.)

"Kemalist" Nermin Abadan''ın makalesi, şimdi birilerinin diline doladığı "Kemalist rejimi"le ilgili değil. Vesayet rejimi, sömürgelere, sömürenlerin vâsi olmaları. Sömürge ülkeler devleti idare edemezler. Onlar adam olana kadar biz idare edelim mantığı. Bir çeşit mandacılık. (Nermin Abadan, "Vesayet Rejimi", A.Ü. SBF Dergisi, C. C. 9, S. 2, 1954)

(İstiklâl Harbi''nde mandacılık da tartışılmıştı. Mustafa Kemal Nutuk''ta, Halide Edib (Adıvar)''in mektubunu verir, mandacılara ağır yüklenir.)

ABD''nin öncülüğündeki 10 büyükelçi, AİHM''in kararını kendi vesayetçilikleri için bir tutamak görüyor.

Osman Kavala Saray istediği için içeride tutuluyor. Buna itiraz yok. Yargı bağımsızlığı, şu bu. Geçin bunları. AİHM kararları uygulanmazsa, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi devreye girecek. Yol böyle.

Büyükelçiler "Osman''ı bırakın." dediler. R.T. Erdoğan, "Büyükelçileri ülkemizden atacağız." demeye gelen sözler etti.

Büyükelçiler, bu defa farklı yol izlediler; Viyana Sözleşmesi''nin 41. maddesine uyduklarını açıkladılar. 41. Madde:

"1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz."

Elçilerin peş peşe "geri adım" açıklamaları Türkiye''nin gücünü gösterir mi? Yoksa Büyükelçiler, "Biz söyleyeceğimizi söyledik, ''adamımız'' Osman için, Soros''un (Acaba elçileri dolaşıp açıklama yapmalarını isteyen Soros''un adamları mıydı?) talebini karşıladık, masajımızı verdik. İleri gitmeye gerek yok. Türkiye şimdi gürlese de ileride silkelenecek, kendisine gelecek, AİHM''in kararının bağlayıcı olduğunu anlayacak." mı dediler?

Hakikaten bu 10 büyükelçiyi kim/kimler aynı yöne sevk etti? Organize çalışma olmalı. Asıl bu organizasyonun merkezi ortaya çıkarılmalıdır.

...

Acı acı üstüne yaşıyoruz. Asistan doktor Dr. Rümeysa Berrin Şen Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi''nde yeni çalışmaya başlamıştı. 36 saat nöbetteydi. Sabah ailesi onu kahvaltıda bekliyordu. Arabasına biniyor, yanında birlikte nöbet tuttuğu bir kız arkadaşı var. Onu evine bıraktıktan sonra kendi evine gedecek. Yorgun, uykusuz... Kamyon değil; zalim sistem onu aramızdan ayırdı. Tarifsiz acı. Henüz 25 yaşında idi. Allah rahmet eylesin.

Kuzey Irak''tan şehit haberi geldi. Şehitler peş peşe... ABD''nin donattığı, Rusya''nın yol verdiği PKK, Irak''ta, Suriye''de, içeride saldırıyor. Şehidimize Allah''tan rahmet diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları