"Büyümüyoruz, şişmanlıyoruz"

"Büyümüyoruz, şişmanlıyoruz"
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından "10. Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları" kapsamında Antalya'nın Serik ilçesinde 2019 OHSAD Kurultayı gerçekleştirildi.

OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Bahat, sık sık özel hastane açıldığı iddialarının doğru olmadığını, aksine kapanan hastanelerin bulunduğunu bildirdi. Özel hastaneler hakkında bilgi veren Bahat, "Özel hastane sayısı 571. Son beş yılda her yıl yüzde bir artmış, bir büyümeden bahsedemeyiz. Yatak kapasitesi yoğun bakım bölümünde artmış, büyümemişiz, şişmanlamışız. Uzman hekim sayımız yüzde 32,3 iken bugün yüzde 29,4 oldu. İleriye değil, geriye giden bir durum var." dedi. 

Sağlığa harcanan paranın yüzde 6,1'den yüzde 4,1'e düştüğüne değinen Bahat, paranın azalmasına rağmen özverili şekilde çalışmaya devam ettiklerini, vatandaş memnuniyetinin arttığını kaydetti.

İlaca yüzde 26 zam geldiğini ancak ameliyat, tedavi paket fiyatlarına hiç zam gelmediğini anlatan Bahat, tedavi ya da ameliyat ederken ilaç kullandıklarını, bunun da maliyetinin arttığını belirtti.

Asgari ücret dışındaki çalışanlara enflasyon oranının altında zam verebildiklerini vurgulayan Bahat, acillerde, yoğum bakım servislerinde fark almadıkları için zarar ettiklerini, bu nedenle zaman zaman tedavi ederken kanun ve yönetmeliklerin dışına çıkmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. 

Bugün istedikleri noktada olmadıklarını ama daha iyi yerde olabileceklerini aktaran Bahat, vatandaşın ve kendilerinin çok daha iyisini hak ettiklerini kaydetti. 

Toplantıda Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile Dr. Sema Ramazanoğlu da Türkiye'de sağlık hizmetlerinin finansmanı ve sürdürülebilirliği konusunda değerlendirmelerde bulundu.