C vitamini ve lif kaynağı harika besin. Nelere iyi gelmiyor ki

C vitamini ve lif kaynağı harika besin. Nelere iyi gelmiyor ki
Son dönemde doğal beslenme, hiç olmadığı kadar talep edilen hale geldi. Doğal ürünler arasında yer alan ananas, c vitamini ve lif kaynağı olması nedeniyle en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor.

Korona virüs salgını, doğal beslenme alışkanlıklarını da beraberinde getirdi. Salgınla beraber birçok aile, eve daha fazla meyve ve sebze sokmaya başladı. Özellikle kış aylarına girilmesi ile birlikte gribal enfeksiyonlara karşı C vitamini ihtiyacı da arttı. Uzmanlar, C vitamini ve lif takviyesi yapmak isteyenler için ananas öneriyor. Peki, ananasın başka hangi faydaları var?

İşte ananas meyvesi ile ilgili tüm detaylar…

1- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Ananas, içerdiği potasyum, bakır, manganez, kalsiyum, magnezyum, beta karoten ve tiamin ile farklı vitamin kaynakları sayesinde vücudun ihtiyacı olan enerji, güç ve direnci karşılıyor. Özellikle C vitamini açısından zengin olması ve içerdiği bromelain enzimiyle bağışıklık sistemini koruyan ve vücut direncinin güçlenmesini sağlayan bir meyve.

2 - Sindirim sisteminin en iyi dostudur.

Ananasta bulunan bromelain enzimi mide asidinin düzenli çalışmasını sağlarken, kireçlenmenin de engellenmesine destek oluyor. Serbest radikallerin yok edilmesi için de faydası olan bromelain sayesinde, kan basıncı düzene giriyor. Bromelain, yiyeceklerdeki proteini çözme özelliğine sahipken, bu özelliği etin sindirilmesine de yardımcı oluyor. Sindirim sisteminin en iyi dostlarından biri olan ananas, bağırsak florasının doğru çalışmasına yardımcı oluyor.

3- Kilo kontrolü ve yağ yakımına yardımcıdır.

Bu enzim ile sindirimi kolaylaştıran ananas, yağ yakımının hızlanmasına yardımcı olur. Kilo kontrolü, diyet ve spor yapan kişilerin günlük besin listelerinde ananasın yer alma sebebi tam da bu. Ayrıca yüksek su içeriği ile ananas, diüretik etkiye sahip ve vücuttan su ödem atmak için yardımcıdır. Bu haliyle ananas tam bir diyet listesi vazgeçilmezidir.

4- Kanser hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.

Bromelain enziminin, kanser hastalıklarında immün sistemin modülasyonu, fibrin yıkılması, trombosit kümeleşmesinin azalması ve hücre yüzeyindeki proteinlerin iyileştirilmesi konularında olumlu etkisi olduğu son yapılan araştırmalarda karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda kolajen yıkımını katalize etme potansiyeli nedeniyle metastaz ihtimalini de ortadan kaldırır. Kolajen, tümör saldırısına karşı bir engel oluştururken, tümör bölgesinden kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.

5- Zengin bir lif kaynağıdır.

Ananas, zengin bir lif kaynağı olma özelliği ile sindirim sürecini hızlandırır. Bağırsak sendromu, ateroskleroz ve kan pıhtılaşması gibi birçok alandaki rahatsızlıkları önleyici lifli gıdalar içerisindedir.

6- Kalp hastalıklarına karşı önleyicidir.

Kalp hastalıklarına karşı önleyici bir meyve olan ananas, iyileştirici olma özelliği ile hasar görmüş olan hücreleri iyileştirmede önemli rol oynar. Kan damarlarında pıhtılaşmaya neden olan fibrinlerin yıkımını artıran bromelain, kalp-damar ve dolaşım sistemlerinin tedavilerinde de etkilidir.

7- Fiziksel ve spor yaralanmalarında iyileşmeyi hızlandırır.

Çeşitli araştırmalar, ananasın içerisinden bulunan bromelain’in fiziksel ve spor yaralanmaları sonrası oluşan ödem ve enflamasyon tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor. Bromelain, zedelenmiş dokulardaki hasarların iyileşme sürecini kısaltabilir.

8- Kalsiyumu ile cilt, göz, saç ve tırnakları güçlendirir.

Güçlü kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlenmesinde de etkili olan bu özel meyve, manganez ihtiyacının en çok karşılandığı besinlerin başında gelir. İçeriğinde bulunan beta karoten ile göz sağlığınızı korumaya yardımcı olan ananas, cilt, saç ve tırnak sağlığınız için de güçlendirici etkiye sahiptir. Tüm bunların yanında son dönemde yapılan araştırmalar ananasın ağız sağlığını koruyucu, kan dolaşımını düzenleyici ve tansiyon düşürücü olma özelliklerini de ortaya koyuyor.

İlgili Haberler