Çalışan çocuk sahiplerine müjde! Devlet bu kişilere çocuk parası ödemesi yapmaya başladı

Çalışan çocuk sahiplerine müjde! Devlet bu kişilere çocuk parası ödemesi yapmaya başladı
Kuşkusuz ki birçok çift çocuk sahibi olmak için planlar yapıyor. Aileye katılan bebek çiftlere heyecan, neşe ve mutluluk getirmesiyle birlikte mama, bez, kıyafet derken masrafları da artırıyor. Bu kapsamda devlet, yeni doğum yapan annelere destek olmak amacıyla çocuk parası yardımı yapıyor.

Artan masraflar nedeniyle doğum yapmış ya da doğuma hazırlanan çiftlerin gündeminde çocuk parası yer alıyor. Yeni anne babaların ya da bebek bekleyenlerin merak ettiği "Çocuk parası nedir?" veya "Çocuk parası ne kadar ve nasıl alınır?" sorularının yanıtlarını sizler için hazırladık.

ÇOCUK PARASI NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yeni doğum yapan annelere destek verebilmek amacıyla maddi yardım yapıyor. Yapılan yardım, çocuk parası olarak biliniyor. Çocuk parası, T.C. vatandaşı olup doğum yapan tüm kadınlara veriliyor. Yardım kapsamında sağlanan para desteği çocuk sayısına göre değişiyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla yapılan çocuk parası yardımından gerekli şartlara uyan tüm anneler yararlanabiliyor.

ÇOCUK PARASI BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Çalışan veya çalışmayan tüm annelerin yararlanabileceği çocuk parası başvurusu için bazı şartlar aranıyor. İstenen şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

- Doğum yapan kadının, T.C. vatandaşı veya mavi kart sahibi olması gerekiyor.

- Yardımdan faydalanmak için annenin bizzat kendisinin başvuru yapması gerekiyor.

- Çocuk parası yardımı 15.05.2015 tarihi itibariyle gerçekleşen doğumlar için geçerli oluyor.

- Doğum esnasında bebeğin sağ olarak dünyaya gelmesi gerekiyor. Ölü olarak gerçekleşen doğumlar kapsam dışında kalıyor.

ÇOCUK PARASI NE KADAR VE NASIL ALINIR?

Çocuk parası yardımı çocuk sayısına göre değişkenlik gösteriyor. 2020 yılına göre çocuk parası ücretleri ise şu şekilde:

- İlk dünyaya gelen çocuk için 300 TL.

- İkinci çocuk için 400 TL.

- Üç ya da daha fazla çocuk için ise 600 TL.

Çocuk parası yardımından yararlanmak için öncelikle ailelerin kayıtlı oldukları nüfus müdürlüğüne gidip yeni doğan çocuğu KPS''ye (Kimlik Paylaşım Sistemi) kaydettirmesi gerekiyor. Daha sonra çiftler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan doğum yardım başvuru dilekçesini doldurarak imzalıyor. Son olarak dilekçe ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri''ne başvuru yapılabiliyor.

İlgili Haberler