Camideki bombacı için 70 yıl

Camideki bombacı için 70 yıl
Adana Merkez Sabancı Camisi'nde cuma namazı sırasında minbere çıkarak "Üzerimde bomba var" diye bağıran Mahmut Kılıçaslan hakkında 5 ayrı suçtan 70 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Adana Merkez Sabancı Camisi'nde 1 Temmuz'da cuma hutbesi okunduğu sırada minbere çıkarak "Üzerimde bomba var" diye bağıran tutuklu Mahmut Kılıçaslan hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Cumhuriyet savcısı, cami içinde panik, korku ve arbedeye neden olan Kılıçaslan hakkında "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme", "olası kasıtla yaralama, basit yaralama", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" ve "halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit" suçlarından iddianame hazırladı.

Sanık hakkında 5 ayrı suçtan 70 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, terör suçlarına bakan Adana 11.Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Mahmut Kılıçaslan'ın canlı bomba yeleği şeklinde hazırladığı bej renkli korse içinde 17 santimetre uzunluğunda, bir santimetre çapındaki plastik boru içinde 10 gram av tüfeği fişeği barutu, çok sayıda saçma ve bir maytap fitiliyle el yapımı patlayıcı hazırladığı aktarıldı.

Sanığın el yapımı bombayı gömleğinin altına, vücudunun bel kısmına sararak eylem yapmak üzere cuma namazı saatinde kentin en büyük camisi Sabancı Merkez Camisi'ne gittiği belirtilen iddianamede, olay şöyle anlatıldı:

"Sanık, cami içine girerek minberin yanına oturdu. Bu sırada cami imamı, hutbe okumak için minbere çıkarken Mahmut Kılıçaslan da minbere çıkıp hutbe okuyan imama ‘Bende bomba var.’ dedi. Ardından imamın elindeki mikrofonu alıp cuma namazı için bulunan cemaate hitaben anlaşılmaz şekilde sözler söyleyip gömleğini yukarı doğru açarak belinde sarılı bulunan korse ve üzerinde sarı renkli boru şeklinde hazırlanmış el yapımı bombayı cemaate gösterip canlı bomba olduğunu aktardı. Bunun üzerine camide bulunan cemaat infiale kapılarak camiden dışarı çıkmak için koşuşturmaya başladı.

Cami içinde büyük bir arbede yaşanırken burada bulunan sivil kıyafetli polismemurları minbere çıkıp Mahmut Kılıçaslan’a müdahale edip oradan indirdi. Bu sırada cami cemaati de şüpheliye yaptığı eylemden dolayı saldırmaya çalıştı ancak polis memurları kalabalığın arasından şüpheliyi cami dışına çıkardı."

'İNSANLARIN BU KADAR TEPKİ VERECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİM'

İddianamede, Mahmut Kılıçaslan'ın savunmasına da yer verildi. Eylemi 2-3 gün önce planladığını, eylemi yapma sebebinin ülkenin içinde bulunduğu karışıklık olduğunu savunan sanık, "Üzerimdeki düzeneği hocaya gösterip bunun patlamayacağını, tebliğde bulunmak amacıyla minbere çıktığımı söyledim. Hoca minberden indi. Bunun üzerine cemaat korkarak dışarı doğru kaçmaya başladı. Cami cemaatinden bazıları bana saldırdı. İnsanların bu kadar tepki göstereceğini düşünmedim. Üzerimdeki el yapımı bombayı patlatma niyetim yoktu. Amacım, insanları korkutarak tebliğ yapmaktı" ifadelerini kullandı.

'IŞİD TÜRÜ CANLI BOMBA EYLEMİ'

İddianamenin değerlendirme bölümünde de eylemin terör örgütü IŞİD tarafından gerçekleştirilen canlı bomba eylem tarzına benzediğine işaret edildi.

'BOMBA DÜZENEĞİ GERÇEK

İddianamede, 11 müştekiden 6'sının şikayetçi olduğu Kılıçaslan'ın üzerindeki düzenekle ilgili, İl Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğünce yapılan inceleme sonucu hazırlanan rapor da yer aldı. Raporda, Kılıçaslan’ın hazırladığı düzeneğin el yapımı bomba olduğu kaydedildi.