Çamlıca Kulesi'nde fatura skandalı

Tüm İstanbul'da yaşayan yurttaşlar Çamlıca'da yükselen TV kulesini bilirler.

Bu kuleyi yapan firma Sarıdağlar İnşaat. Firma gayet tecrübeli bir firma. Özellikle son yıllarda…

Trabzon Akyazı Stadı, Konya Stadı, Bingöl ve Hakkari Havalimanı, Çorum-Samsun TOKİ İnşaatı gibi son 12 yılda 40'tan fazla devlet ihalesi almış, firmanın Türkiye'de Helal Turizm Sertifikası alan ilk otel olma özelliğine sahip Adenya Oteli'nin de sahibi.

Firma kendi internet sitesinde yer vermese de aynı zamanda 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyat Oyunları için Erzurum'da inşa edilen Atlama Kulesi ve Rampalarını da yapmıştı.

Fakat hatırlarsanız atlama kulesi ve rampalarının bulunduğu bölgede meydana gelen heyelan sonucu beş rampadan üçü kullanılamaz hale gelmişti.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre iniş rampaları olarak nitelendirilen pistlerin zeminde analiz etüdü yapılmadan inşa edildiğini belirterek, pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik kazıkların 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine 1 metre kazık kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

Neyse…

Yazımızın konusu Çamlıca TV-Radyo Kulesi… 49 katı bulunan 369 metre yüksekliğindeki kulenin inşaat alanı 30 bin 150 metrekare. 33 ve 34'üncü katları seyir terası; 39 ve 40'ıncı katları restoran olacak.

Yapımına 2014 yılında başlandı. İhale kayıt no 2014/168993. İhale adı; Sayısal Yayıncılık Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi İnşaatı. Yaklaşık maliyeti 185 milyon TL. İhale sonucu 169 Milyon 800 bin TL'de anlaşıldı. İhale pazarlık usulü yapıldı.

2018 yılında bir ihale daha yapıldı. İhale kayıt no 2018/100512. İhale adı; Küçük Çamlıca TV Radyo Kulesi İlave Güvenlik, Peyzaj ve Aydınlatma İşleri. Yaklaşık maliyeti 45 Milyon TL. İhale sonucu 40 Milyon 500 bin TL'de karar kılındı. Bu ihale de pazarlık usulü

2019 yılında bir ihale daha yapıldı. Ki bu ihale Sayıştay raporlarına da yansıdı. İhale kayıt no: 2019/152890. İhale adı; Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi İlave Çelik Yapı, Cephe Kaplama ve Yangın Güvenliği İnşaatı İşleri. Yaklaşık maliyeti 96 milyon 368 bin TL. İhale sonucu 91.5 milyon TL'de anlaşıldı. Bu da pazarlık usulü…

Toplamda kule yapımı için yapılan ihalelerin 310 milyon 849 bin TL tutarını bu firma almış.

Ama faturalarda bir sorun çıkmış.

Şirket Sayıştay'ın istediği kanıtlayıcı belge olarak sunulması gereken fatura suretleri yerine, avansın harcanacağı malzeme alımlarına ilişkin sipariş avansı muhasebe kaydını kanıt olarak sunmuş. Yani avansın da faturasını sunamamış.

Sayıştay raporlarına nasıl yansımış peki?

Şüphelenilmiş tabi… 60 gün süre verilmiş. 60 günün sonunda da istenen evraklar teslim edilmemiş.

Sayıştay yaptığı tespitte, "Yüklenici tarafından avansın sarf edildiği yerleri gösteren fatura suretlerinin İdareye sunulmadığı, yalnızca sipariş avansına ilişkin muhasebe kaydının hakediş belgeleri arasına eklendiği görülmüştür" ifadelerini kullanmış.

İşin enteresanı…

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin bu firma hakkında yıkılan pistler ile ilgili TBMM'de soru önergesi vermiş ve Cumhuriyet gazetesinde de 21 Temmuz 2014 tarihinde haber olmuştu.

Haberde çok ilginç bir ayrıntı var.

"Sarıdağlar İnşaat şirketinin usulsüz fatura kesmekten dolayı 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden bir davanın bulunduğu öğrenildi."

Şimdi geri dönün ve Sayıştay'ın tespitini bir daha okuyun!

AKP iktidarının prestij projesi, Türkiye'nin en büyük çalışmalarından birinde böyle bir şüphe doğuyorsa varın siz küçük projelerde yaşananları düşünün.

 

Yazarın Diğer Yazıları