Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Muhiddin NALBANTOĞLU

Muhiddin NALBANTOĞLU

Çanakkale geçilseydi...

Canakkale zaferimiz Türklerin tarihleri boyunca kazandıkları irili ufaklı “zaferlerin en büyüğü”dür. Bu zaferledir ki dünyanın üçte ikisini mağlub ve perişan ettik. Türk cihan devletinin “son şahlanması”dır. Churchill’in deyimi ile tek başına bu Türk zaferi dünya savaşının üç yıl uzamasına sebep olmuştur. Sonuçta İngiltere ve müttefiklerinin bütün oyunları bozulmuştur.

 


Türk askeri oyunu bozdu

 


Çanakkale’ye gönderilen İngiliz Mareşali Jean Hamilton’a Harbiye Nazırı Iord Kicner: “Eğer Çanakkale’yi geçerseniz İstanbul kendiliğinden teslim olur ve siz bir muharebeyi değil, harbi kazanmış olursunuz!”
Amma durum Türk askerinin direnmesi sonucunda tamamen değişmiş ve asıl maksatları olan Çarlık Rusyası’nın büyük asker gücünün diğer müttefik cephelerinde kullanılması suya düşmüştür.
Mehmed Akif’in dediği gibi:
“İşit de ağla, fakat biz ne mazhariyetsiz
Ne bahtı kapkara milletmişiz ki dünyada
Şu beyni kurtaralım der koşarken imdada
Beş altı pençe bir olup boğazlamakta bizi
Silindi gitti hilalın şu anda belki izi
Zavallı Marmara’nın şerha şerha
bağrından
Bir İngiliz bezidir belki şimdi dalgalanan!...
Birinci Dünya Savaşı yerzüzündeki son Türk devletini haritadan silinmesi hareketidir. Zaten daha savaşın başında biz savaşa girmeden Batılı müttefikler, Osmanlı cihan devletinin paylaşılması antlaşmalarını Rusya ile yapmışlar ve bütünüyle Anadolu onlara verilmiştir. Çanakkale Savaşları devam ederken de buna ilaveten Boğazlar bölgesi de eklenmiştir.

 


Eğer İstanbul düşseydi...

 


Türk orduları 1916’larda bütün Karadeniz bölgesini kanlı savaşlar sonucunda İstanbul yakınlarına kadar gerileyerek Ruslar’a terk etmişlerdi. Çanakkale Savaşları ve üst üste kazanılan deniz ve kara zaferleri sonucunda Rus Çarlığı çökmüş ve böylece İstanbul’a girmeye hazırlanan Rus orduları da çekilip gitmişlerdir. Eğer İstanbul düşse idi bugün belki de Türkiye diye bir ülke dünyamızda yoktu. Nitekim İngiliz tarihçisi Vels (Kısa Dünya Tarihi) adlı eserinde der ki “1910’larda üç Türkiye vardı: Asya Türkiyesi, Avrupa Türkiyesi ve Afrika Türkiyesi.1918’lerde iki Türkiye kaldı: Avrupa ve Asya Türkiyesi. 1919’larda bir tek Türkiye kaldı: Asya Türkiyesi. 1920’lerde “Galiba vaktiyle bir Türkiye vardı” denilecektir der.

 


İngiliz gururu yerle bir oldu

 


Bütün bu Batılı müttefiklerin Türkiye için yaptıkları planlardan haberdar olan Türkiye’nin yöneticileri, Süleyman Nazif’in dediği gibi “Bu Cihan Savaşı’na mecbur edilerek değil, oynaya oynaya girdik” Nitekim Churchill de “Cihan Savaşı’na hiç bir ülke, Türkiye kadar gönüllü ve büyük bir hevesle girmemiştir” der. Türk Kurtuluş Savaşı’nı yapan Türk ordusunun hemen bütün kumandanları da bu Çanakkale savaş cephesinde bulunmamışlardır. İngiliz gururunu öylesine yere serdik ki bizzat yine Churchill, Çanakkale için “Yegâne mağlup olduğumuz savaş” deyimini kullanır. Öyle bir Türk zaferi ki İngiltere İmparatorluğunun da yenilebileceğini bütün müstemleke insanlarına hürriyet ve istiklalleri için silaha sarılmak yolunu açmıştır. “Müstemlekeler devrinin sona erdiğinin müjdecisi” olmuştur. Şehitlerimize milyonlarca rahmet...

Yazarın Diğer Yazıları