Çanakkale Kirazlı’da çevre katliamı!

Çanakkale Kirazlı’da çevre katliamı!
Çanakkale’nin Kirazlı ilçesinde altın madeni için hazırlanan ÇED raporuna aykırı hareket edilerek tam 195 bin ağacın kesildiği ortaya çıktı. Vatandaşlar konuya sert tepki gösterirken, internet üzerinden imza kampanyası başlatıldı.

Çanakkale’nin Kirazlı ilçesinde yapılması planlanan alın madeni için alınan ÇED raporuna aykırı hareket edildiği ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019 yılının Mart ayında inşaat faaliyetlerine başlaması için izin verdiği Kirazlı Altın Madeni projesi için 45 bin 600 ağacın kesilmesi planlanırken, Haziran ayında yapılan traşlama faaliyetinde 195 bin ağacın kesildiği ortaya çıktı.

Siyanürle altın araması yapılacak maden Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor.

MADENDE 20 TON SİYANÜR KULLANILACAK

Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanürün kullanılması ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkması bekleniyor.

TEMA VAKFI’NDAN İMZA KAMPANYASI

Konu ile ilgili harekete geçen TEMA Vakfı, internet üzerinden bir imza kampanyası başlattı. Çanakakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının harekete geçmesi çağrısında bulunan TEMA Vakfı, yaptığı açıkılamada şu ifadeleri kullandı:

“Hepimizin en azından bir kere de olsa görmek istediği veya yerleşmek için hayalini kurduğu oksijen deposu Kaz Dağları varlığını koruyabilmek için desteğini bekliyor. “

“ÇANAKKALE KİRAZLI’DA NELER OLUYOR?”

“Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile maalesef ormanlarda büyük bir yara açıldı. Uydu* görüntüleri üzerinde yaptığımız incelemeler, maden sahası ve yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı.”

“Çanakkale Valiliği’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, ÇED’e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmelerini ve ÇED’e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmalarını talep ediyoruz.”

KAZ DAĞLARINDA SİYANÜRLÜ ALTIN MADENCİLİĞİ

“Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor.”

“Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.”