Çanakkale’de tarih katliamı

Çanakkale’de tarih katliamı
Çanakkale Boğazı’nın güvenliğini sağlaması için 1892 yılında yapılan Hamidiye Tabyası’nı restore eden Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, isim rütbe ve tarih hataları yaptığı iddia edildi.

Abdülhamit tarafından 1892 yılında Çanakkale Boğazı’nın güvenliğinin sağlanması amacıyla yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabya’sını restore eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, birçok restorasyon “olayında” olduğu gibi bu çalışmasında da ciddi hatalara imza attı.

Geçen yıl Kasım ayında ziyarete açılan Tabya’da bir de müze açan Bakanlık, büyük bir bütçenin ayrıldığı müzede tarihin akışına ters olan hatalara imza attı. Uzmanların açıklamalarına göre, müzede, Fransız, Anzak ve Türk askerlerinin kıyafetlerinin tamamı hatalı yapıldı. Tarihçi ve araştırmacıların olmadığını belirttikleri “Türk kadın keskin nişancı” ve “gaz saldırısına karşı birliğini koruyan kahraman köpek” de restorasyon sonrasında Tabya’da kendisine yer buldu.

Konunun uzmanı tarihçilerin aktardığına göre, Tabya’daki skandal hatalardan bazıları şunlar:

- Fotoğraflar bölümünde Yakup Şevki Subaşı diye, orijinali Seyit Ahmet Sılay’da olan Behiç Erkin’in fotoğrafları sergilenmekte.

- Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey, Nazmi Solok ile karıştırılmış.

- Rauf Orbay olarak sergilenen fotoğraf, Sultanhisar torpido botunun komutanı Ali Rıza Bey’e ait.

- 19 Kasım 1919’da Milli Mücadele’nin başlarında Niğde-Bor dolaylarında şehit olan *Fenerbahçeli Arif, Çanakkale’de şehit düşmüş gibi gösterilmiş.

- Nusret Mayın Gemisi’nin mayınları döküş tarihi olan 8 Mart sabahı, 17/18 Mart olarak gösterilmiş.

- Topal Osman’ın resmi, Çanakkale’de görev yapmış bir subay gibi sergilenirken, birçok komutanın isim ve resimleri birbirine karıştırılmış.

KONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, skandal restorasyon çalışmasını Meclis gündemine taşıdı. Erkek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Tabya’nın restorasyonu hangi firma tarafından gerçekleştirilmiştir? Müze de aynı firma tarafından mı yapılmıştır?

Müzeye danışmanlık yapan firma hangisi, kişi ya da kişiler kimlerdir?

Şehitlerimizin anılarına ve Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı topraklara saygısızlık anlamına gelecek türden hatalar için danışman olarak internet ve arama motorları mı kullanılmıştır?

Tabyanın restorasyonu ve müzenin kuruluşu ne kadara mal olmuştur?

Bahsi geçen vahim ve açıklanamaz hatalara dair herhangi bir inceleme gerçekleştirilmiş midir? Bu konuda sorumlulukları olanlar kimlerdir ve kendileriyle ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Müzede yer alan hataların düzeltilmesi konusunda herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Bunun maliyeti nasıl karşılanacaktır?”