Canan Güllü: “Korona salgınına karşı evde kalın çağrısı kadına şiddeti artırdı”

Canan Güllü: “Korona salgınına karşı evde kalın çağrısı kadına şiddeti artırdı”
Korona virüs salgını sonrası ‘evden çıkmayın’ çağrıları yapılırken bu çağrıya uyan vatandaşlar evlerine kapandı. Bu durumun kadına karşı şiddeti artırdığını söyleyen Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü, “korona salgını sonrası 10 Mart’tan günümüze 29 kadın cinayeti işlendi” dedi.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN- GÜLAY TUNÇEL-ÖZEL HABER

Korona virüs salgınında yaşanan artış ve ‘evden çıkmayın’ çağrıları sonrası vatandaşlar kendilerini evlerine kapattı. Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü, ise bu durumun kadına karşı şiddeti arttırdığını ifade etti.

“POLİSE ŞİKAYET EDERSEN KORONA BULAŞTIRIRIM”

Evlere kapanan insanlarda ekonomik sıkıntılar baş gösterdi ve bu durum kadına karşı şiddeti artırdı diyen Güllü, Pandeminin ilk günleri olan bu günlerde Türkiye’de 10 Mart’tan bugüne 20 kadın cinayeti işlendi ve bu durum her geçen gün artacak. Bakanlığın acilen bu konuda tedbir alması gerekiyor. Bize gelen duyumlara göre eşine şiddet uygulayan erkekler, “Beni polise şikayet edersen sana korona virüs bulaştırırım” ifadelerini kullanıyor. Bunlar ciddi olarak kullanılan ifadeler maalesef. Çin’de korona virüs sonrası iyileşme sürecinde boşanma oranlarının artığını söylediler. Bu bilgi geldiğinde ben buna itiraz ettim. Bizde boşanma olmaz çünkü biz boşanma sonrası kadını öldüren bir milletiz. Normal zamanlar için bu geçerli. Şimdi erkeklik olgusuyla beraber evlere kapandık. İletişimsizlik evlerde ekonomik yetersizliği yaratıyor. Yani iş yerine gidemediğiniz de ikinizde ücretsiz izne çıkarıldığınız da kiranız olduğunu yaşam şartlarınızı idame ettiremeyeceğinizi anladığınız zaman sorunlar başlıyor. Şiddet baş gösteriyor” dedi.

“UZAKLAŞTIRMA KARARLARI ALINAMIYOR”

Güllü sözlerini, “Elimize gelen veriler bize bu karantina durumunun aile içi şiddeti artırdığını gösteriyor. Ev herkes için güvenli alanlar değil. Özellikle şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için güvenli değil. Kadına karşı şiddette, bu artışın fiziksel şiddet olarak döndüğüne tanıklık ediyoruz. İkinci olarak sığınma evi talebinde bir artış var. Psikolojik şiddetin varlığından dolayı kadınların evi terk etme isteğinde olduğu yönünde talepler alıyoruz. Açıkça ve net olarak bu dönemde güvenli olmayan evler, evden uzaklaştırma kararlarının bitmesi, yargıda bu kararların uzatılmasına yönelik işlemlerin yapılamaması, kadınların sığınma evine alınamaması virüs nedeniyle ve kapasite yetmezliği nedeniyle ve hangi hastanelerden rapor istediklerini bilmememiz nedeniyle mağduriyet iki kat artmış vaziyette” şeklinde sürdürdü.

“KADINA ŞİDDETE AF GETİRİYORUZ”

Güllü, sözlerini “Diğer ülkeler şiddet mağduru kadınlara yeni bir paket hazırlamaya başladı. İspanya’da eczanelere kod koydular. Fransa’da otel kiraladılar. İngiltere, KADES sistemini sorunsuz çalıştırmaya çalışıyor. Biz Türkiye’de ise Hakimler ve Savcılar kuruluyla 62 84 sayılı evden uzaklaştırma yani tedbir kararlarını alacak hakime dikkat et maddesini yürürlüğe koyduk. Yani 62-84’ü askıya aldık. Ayrıca TBMM’ye sunulan infaz yasası içinde cinsel istismar yapmış, kadına şiddet uygulamış suçlulara af getirmeye öncelik verdik” şeklinde sonlandırdı.