Canan Karatay'ın koronaya karşı müthiş reçetesi

Canan Karatay'ın koronaya karşı müthiş reçetesi
Prof. Dr. Canan Karatay, korona virüsün ülkemizde görülmesinin ardından koronaya karşı kelle paça çorbasını önermişti. Açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Canan Karatay, bilim dünyasında da tartışmalara neden olmuştu. Canan Karatay’ın önerileriyle tüketimi artan kelle paça çorbası etkisiyle sakatatın satışının arttığı da ortaya çıktı.

Prof. Dr. Canan Karatay önceki gün katıldığı bir programda “Korona virüsü önlemek için sabah akşam kelle paça için” açıklamasıyla tartışmalara neden olmuştu. Bilim dünyasından Canan Karatay’a açıklamalarına karşı çıkanlar ve hak verenler olmuştu.

Prof. Dr. Karatay kelle paça çorbası için, “Kelle paça ve ayak paça süper besindir. O kadar süperdir ki bizim gibi bütün yaşlıların ağrılarını giderir. Diz ağrısı, kalça ağrısı, bel ağrısı. Kışın hastalıkları önler. Korona virüsünü önler. Korona virüsü ve diğer, bütün virüsler aynıdır zaten. Farklı bir virüs değil. Mangalda kül bırakmıyorlar ama vücudumuzun bağışıklık sistemi güçlü olduğu zaman hiçbir virüs hastalandırmaz sizi. Onun için sabah akşam kelle paçayı yemeyi ihmal etmeyiniz.” İfadelerini kullanmıştı.

TÜİK’TE SALGINDA ‘KELLE PAÇA’ ETKİSİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her yıl olduğu gibi bu yıl da Hanehalkı Bütçe Anketi (HBA) verilerine göre, enflasyon sepetinde yer alan mal ve hizmetlerin ağırlıklarını, “vatandaşın en güncel tüketim yapısını yansıtacak şekilde” güncellediğini açıkladı.

Açıklamada ayrıca, “2020 yılında ortaya çıkan COVID-19 salgını, hanehalkı tüketim harcamalarını önemli derece etkilemiştir” denildi.

TÜİK verilerine göre, sakatatın fiyatı Ocak 2020 ile Ocak 2021 arasındaki bir yıllık dönemde yüzde 31 oranında arttı. Sakatatın enflasyon sepetindeki ağırlığının artışı, esas olarak halkın tüketim tercihlerindeki yerinin artmasından kaynaklandı. Fiyatının genel enflasyon oranının üzerinde artması da kısmen ağırlık artışını etkiledi.

KELLE PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR

KELLE PAÇA ÇORBASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 500 gram kelle
  • 500 gram paça

TERBİYESİ İÇİN…

  • 1 adet limon suyu
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Pul biber
  • Sarımsak

KELLE PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

ilk adım kelle ve paçanın özenli temizliğiyle başlıyor. Daha sonra bir düdüklü tencerenin içine birlikte koyun.

Tencereyi doldurana kadar su ekleyin ve etler iyice kemikten ayrılana kadar pişirin.

Etler haşlandıktan sonra, süzgeçten geçirip başka bir kabın içerisine alın ve soğumaya bırakın. Haşlama suyunu ise farklı bir kapta bekletin.

Dilin zarını çıkarıp kuşbaşı şeklinde doğrayın.

Kelle ve paçayı da küçük parçalar halinde kemiklerden sıyırın ve büyük parçaları yine küçük küçük doğrayın.

Doğradığınız etleri, haşlama et suyunun içine geri koyun ve tekrar birlikte pişirin.

Kelle paça pişerken, sosunu hazırlayabilirsiniz.

1 tatlı kaşığı sirke, 1 limonun suyu, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, pul biber ve tuzu karıştırıp, yemeğe yavaş yavaş ekleyin.

Kelle paça çorbasını, üzerine sarımsak ekleyerek servis edebilirsiniz.

İlgili Haberler