Canikli'den önemli açıklamalar

Canikli'den önemli açıklamalar
Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında saat 15:30'da toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli açıklamaklarda bulundu.

Nurettin Canikli açıklamalarından satırbaşları şöyle:

FETÖ VE TERÖR DESTEKÇİSİ ÖĞRETMENLER

Öğretmenlerle ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bugüne kadar 27 bin 715 öğretmen meslekten ihraç edildi. Bazı öğretmenler göreve tekrar geri döndü. 455 öğretmen şu ana kadar göreve iade edildi. Bugün itibariyle 9 bin 464 öğretmen açığa alınmıştır.Soruşturmalar devam ediyor. Terör örgütleri ile bağlantıları ilişkilendirilirse kamudan el çektiriliceklerdir.

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ ZORUNLU HALE GETİRİLECEK 

Önümüzdeki dönemde eğitim ve öğretimle ilgili bazı kararlar verildi. Mesleki eğitimde Çıraklık eğitimi zorunlu hale getirilecek. Staj sonrası sınav yapılacak ve değerlendirilmeler yapılacak. İşletmelerde staj yapan öğrenciler sigortalanacaktır. Öğrenciler mezun olduğunda teknisyen ünvanı verilecektir.

BAYRAMDA TRAFİK KAZALARI

Trafik güvenliği konusu ile ilgili rakamlar paylaşıldı. Bu Kurban bayramında geniş kapsamlı tedbirler alındı maalesef bunlara ramen 3129 kaza olmuş, 103 vatandaş hayatını kaybetti. 7 binin üzerinde de yaralı vardır. Yoğunlukta artışa rağmen kaza sayısı yüzde 6 azaldı. 

TASARRUF ÇALIŞMALARI

Kamuda maalesef bir tasarruf alışkanlığı görmek mümkün değil. Bütçe tasarrufu değil harcamayı teşvik eder nitelilte. 

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASINI BAŞBAKAN YAPACAK

Bazı asgari ücretlilerini vergi dilimine girmelerinden dolayı aldıkları ücretlerde yaşanan düşüşlerle ilgili çalışmalarda sona gelindi. Bununla ilgili açıklamayı Başbakanımız yapacak.

FETÖ/PDY SORUŞTURMALARI

Temel hedefimiz sıfır adaletsizlik ve haksızlık. Mağduriyet bildirimi, ilgili merkezlere yapılabiliyor. Kamuya yansıdığı gibi çok büyük talepler, itirazlar yok. Mağduriyet ortaya çıkmaması için gayret ediyoruz.

ŞORTLU HEMŞİREYE TEKMELİ SALDIRI

Çok vahim bir hadise. En kararlı şekilde üzerine gidilmesi gerekiyor. Buna benzer hadiselerde tutuklamayı zorunlu hale getirilcek Adalet Bakanlığımız tarfından bir çalışma yapılıyor. Fiziksel saldırıya otomatik tutuklama için çalışılıyor.

ALMAN VEKİLLERİN İNCİRLİK TALEBİ

Merkel'in açıklamaları bizim beklentilerimizi karşılar nitelikte.Şuanda Alman vekillerin İncirlik Üssü'nü ziyaretinin önünde yasal bir engel yoktur. Ekim ayında ziyaret için gerekli izinler verildi. Dışişleri Bakanlığınca gerekli izinlerin verildiğini, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü'nü ziyaretinin önünde herhangi bir engelin kalmadığını bildirdi.

OHAL UZATILACAK MI?

"Bu konuyla (Olağanüstü hal kararının uzatılması) ilgili aldığımız bir karar yok şu anda. Yani uzatılması ya da uzatılmaması noktasında aldığımız herhangi bir karar yok. Önümüzdeki günlerde oturup konuşacağız ve bu kararı vereceğiz. Yani olağanüstü hal uzatılacak mı, uzatılmayacak mı kararını vereceğiz." dedi.

KREDİ KARTINA TAKSİT DÜZENLEMESİ

Bu süreç henüz tamamlanmadı.Taslak ilgili kuruluşlarda.Hukuken karar aşamasına gelmiş bir durum yoktur. Şuanda kamuoyunda konuşulanlar tamamen temenni mahiyetindedir. Yeni düzenleme önümüzdeki hafta yürürlüğe girebilir. 

BELEDİYELERE KAYYUM ATANMASI

Bu kararlar mevcut belediyeler için alınmış bir karar değil. Halka hizmet için ayrılan kaynakları terör örgütleri için kullanırlarsa o belediyeler içinde aynı görevlendirmeler yapılır.