''Captagon''ların sahibi kim belli oldu

16 Mayıs Pazar günü Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı ve bugüne dek en yüksek miktarlı "Captagon" cinsi uyuşturucunun ele geçirildiğini açıkladı.
Ele geçirilen maddenin yaklaşık piyasa değerinin 313 milyon TL olduğu bakan tarafından açıklandı.
Bu konu ile ilgili öğrendiklerimi anlatacağım. Ancak son zamanlarda uyuşturucu konusunda akıl almaz gelişmeler oluyor.
Birleşmiş Milletler''in yayınladığı 2020 Dünya Uyuşturucu Raporu''na göre yıllık 1.120 ton üretimle dünya kokaininin yüzde 70''i Kolombiya''da üretiliyor. Kolombiya''daki uyuşturucu pazarının 200 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor, bu miktar Türkiye''nin GSYİH''sının yaklaşık dörtte biri.
Kolombiya''daki Buenaventura Limanı''nda 9 Haziran 2020''de 5 ton kokain ele geçirilmişti. Sedat Peker, YouTube üzerinden yayımladığı bir videoda bu kokainin İzmir Limanı''na geleceğini ve alıcısının bir kimya firması olduğunu iddia etmişti.
Ağustos ayında Kocaeli''ndeki Yılport Limanı''nda da Brezilya''dan gönderilen bir gemide 540 kilo kokain yakalandı. İşin ilginci ise gemide arama yapıldıktan sonra herhangi bir yasa dışı madde içermediğine dair tutanak tutulmuş olmasına rağmen sonrasında yapılan başka bir aramada uyuşturucunun bulunmuş olması…
Ekim 2020''de ise yine Mersin Limanı''na Brezilya''dan gelen gemide 220 kilo kokain ele geçirildi.
Panama''da ise 5 Mayıs 2021''de Ekvador''daki Bolivar Limanı''ndan yola çıkan 616 paket kokain yakalandığı haberlerini okuduk.
Kokainin konteynerdeki muz kutuları içinde saklanmış halde bulunduğu bildirildi.
Konteynerin Panama''ya, Güney Amerika ülkesi Ekvador''da bulunan Yılport tarafından işletilen Bolivar Limanı''ndan geldiği ve aktarma noktası olan Panama''nın PSA Limanında Panamalı yetkililer tarafından arandığı belirtildi.
Şimdi de 6 milyon 200 bin adet yani 1072,6 kg uyuşturucu hap ele geçirildi.
Neler oluyor diye sormadan çarpıcı bilgilere ulaştım…
Öncelikle Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelini tebrik etmek gerekiyor.
Birleşik Arap Emirlikleri''ne transit edilmek üzere İskenderun Limakport Limanı''na gelen 17 konteyner yükü "bina taşı" beyan edilen eşya da 15-16 Mayıs tarihlerinde Hatay Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelince riskli olarak değerlendiriliyor
Narkotik detektör köpek eşliğinde yapılan kontrolde köpeğin ürünlerin bir bölümüne tepki vermesi üzerine içerisinde uyuşturucu olduğundan şüphelenilen taşlar kırılıyor.
Yapılan incelemede taşların içerisinde gizlenen şeffaf paketlerin uyuşturucu haplarla dolu olduğu anlaşıldı. Aramada toplam 1072,6 kilogram (6.264.259 adet) uyuşturucu hap ele geçiriliyor.
Buraya kadar olanları zaten haberlerden öğrenmiştiniz.
Fakat ayrıntısına indiğimizde bu transit ihracat Kırıkhan vergi dairesine kayıtlı Altın Atlar San. Tic. adlı bir firma tarafından gerçekleştiriliyor. Sahibi ise Suriye/Hama uyruklu Haşem Kaddur…
İşin ilginci bu kişi T.C. vatandaşı olmuş.
Resmen İçişleri Bakanlığı tarafından T.C. kimlik numarası verilmiş.
Öğrendim ki zaten daha önce Mart 2017 yılında uyuşturucu konusunda bazı bürokratlarımız Arap emirliklerine gitmiş.
Bazı firmalar hakkında bilgi paylaşımı olmuş ancak bu bilgi paylaşımı yapılan firmalar bugüne kadar birileri tarafından korunmuş veya gözardı edilmiş.
Daha vahimi…
Bu kişiler kim, biliniyor.
Başka bir transit ticaret gerçekleşmiş mi, evet gerçekleşmiş.
Suriye''deki ve Türkiye''deki bağlantıları kimler, hepsi kayıtlarda var.
Şimdilik akıllardaki soru şu: Bu yaşananların Sedat Peker''in konuşmalarıyla bir bağlantısı var mı?

Yazarın Diğer Yazıları