Casus yazılımının CHP'yi izlemek üzere kullanıldığı iddia edilmişti. Vekillerin cep telefonlarına bulaştırdığı ortaya çıkmıştı. Yazılım şirketine şok baskın

Casus yazılımının CHP'yi izlemek üzere kullanıldığı iddia edilmişti. Vekillerin cep telefonlarına bulaştırdığı ortaya çıkmıştı. Yazılım şirketine şok baskın
Alman polisi, Türkiye’ye casus yazılım sattığı ileri sürülen Alman firması FinFisher’in Münih’teki bürolarına baskın düzenledi. FinSpy yazılımı Türkiye'de 2018'de CHP'ye karşı kullanıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Casus yazılımının CHP'yi izlemek üzere kullanıldığı iddiasını içeren haberler yayınlanmış, ayrıca yazılımın CHP'li vekillerin akıllı telefonlarına bulaştırdığı öne sürülmüştü.

Almanya’nın Münih kentinde polis, casus yazılım geliştiren FinFisher yazılım şirketinin bürolarına baskın düzenledi. Münih Savcılığı şirket hakkında yurtdışına yasadışı satış suçlamasından soruşturma başlatıldığını duyurdu. Savcılık sözcüsü geçen hafta da geniş çaplı aramalar yapıldığını belirtti.

TİCARET YASASINI İHLAL SUÇU 

FinFisher bilgisayar ve cep telefonlarını izlemeyi mümkün kılan ve truva atı denilen bilgisayar yazılımları geliştiriyor. Şirket daha önce Alman Federal Emniyet Teşkilatı'nın kullanması için de yazılım geliştirmişti. Münih Savcılığı ise şirket yöneticilerine dış ticaret yasasını ihlal suçlaması yöneltiyor.

FinFisher konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. FinFisher'i Türkiye'ye izinsiz yazılım satmakla suçlalar arasında yer aldı. Soruşturmanın başlatılmasına neden olan suç duyurusunun da GFF tarafından yapıldığı öğrenildi. Almanya Özgürlük Hakları Cemiyeti (GFF) hukukçularından Sarah Lincoln "Alman şirketleri baskıcı bir rejime maşalık yapamaz" diye konuştu.

MÜŞTERİLERİ ARASINDA İSTİHBARAT SERVİSLERİ DE VAR 

Firmanın web sayfasında yer alan ifadelere göre FinFisher müşterilerine "organize suçlara karşı başarılı operasyonlar için birinci sınıf siber çözümler ve bilgi" vaat ediyor. Şirketin müşterileri arasında da sadece ve sadece ceza soruşturma makamları ve istihbarat servisleri bulunuyor. Alman hükümeti 2018'de kamuoyuna yaptığı bir açıklamada polisin FinFisher'in geliştirdiği "Finspy" yazılımını kullanabileceğini belirtmişti.

 EV VE İŞYERLERİNDE ARAMA YAPILDI

Münih Savcılığı'nın verdiği bilgilere göre soruşturma kapsamında Münih çevresinde 15 işyeri ve evde arama yapıldı. Romanya menşeli bir şirket grubunun da soruşturma kapsamında incelendiği belirtildi. Savcılık sözcüsü "Yazılımın Federal Ekonomi ve İhracat Denetimi Dairesi’nden alınması gerekli olan ihracat izni olmaksızın ihraç edildiği şüphesi bulunuyor" dedi.

TÜRK WEB SİTELERİNİ KULLANDI İDDİASI

GFF iddiasına göre FinFisher'in geliştirdiği casusluk programı Finspy 2017 yılında bir Türk web sayfasında kullanıldı. GFF söz konusu sayfanın Türkiye'deki muhalefet hareketi tarafından bir forum olarak kullanıldığı ifade etti.

FİRMA TÜRKİYE'DE 2018 YILINDA GÜNDEME GELMİŞTİ 

2018 yılı Mayıs ayında Alman medyasında FinSpy casus yazılımının Türkiye'de, Cumhuriyet Halk Partisi'ni izlemek üzere kullanıldığı iddiasını içeren haberler yayınlanmış, yazılımın CHP'nin "Adalet Yürüyüşü" sırasında CHP'li vekillerin akıllı telefonlarına bulaştırıldığı öne sürülmüştü.

"BUNU TÜRKİYE'DE KİME SATTI?"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu iddialarla ilgili olarak,  "Merak ediyoruz Alman hükümeti bunu Türkiye’de kime sattı?" sorusunu yöneltmiş, gerekirse Almanya'da Alman hükümetine karşı dava açacaklarını söylemişti.

"SÖZ KONUSU OLAMAZ"

İddialar üzerine dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Satın aldığımız veya gayriresmi alıp da kullandığımız hiçbir yazılım söz konusu olamaz" açıklaması yapmıştı.

DW TÜRKÇE