Casusların gizemli ve zorlu dünyaları

Benim bu konudaki bilgim bizden konularla bezeli. Bire bir tanıdığım ilk casus Osman Kılıç'tır. Kendisiyle ilk merhabalaşmamız Ecevit'in Başbakanlığı döneminde eşi Rahşan Hanım'la gittiği Bulgaristan ziyaretemizde olmuştu. Daha doğrusu, gazeteci olarak katıldığım bu gezide yanıma gelerek kim ve neci olduğunu söylemesiyle tanışıklığımız başladı. Türk düşmanı Todor Jivkov'un Bulgaristan'daki Türklere uygulamaya başladığı mezalimle ilgili ilk bilgileri onun ağzından dinlemiştim. Hatta sünnetçilerin Belene  Adası'na sürüldüğünü de ondan öğrenmiştim. Daha fazla detaya girmek istemiyorum, edindiğim bilgileri gazetem yoluyla okuyucularımıza aktarmıştım. Bir anda kıyabet kopmuştu.  O kadar özel gizli bilgiler verdi ki büyük bölümünü yazamadım.Todor Jivkoj yönetimince idama mahkum edilmiş olan bu Türk casusunu daha sonra takasla geri almışız. İdamdan nasıl kurtarıldığını ve bazı detayları da yazamıyorum.

Böylesi bir vatanseverle uzun yıllar irtibatım kesildi. Ta ki, Tito'nun cenazesi için gazetemiz adına Yugoslavya'ya giden Erkan Yiğit ile bana selam gönderene kadar.

Metin Topuz olayı

ABD casusu Metin Topuz sözüm ona mahkum edildi. Onunla karşılaşmam da ilginç. Bu mahkumiyetin ardından rahip Bronson sürecinin kısa süre sonra tekrar yaşanacağını düşünüyorum. Dikkat ettiniz mi? Verilen ceza; içerde yattığı süre göz önünde bulundurulup kaydına kuyduna uydurularak tahliye etmeye çok uygun. İki başkanın paslaşması sonucu pastör Bronson gibi tahliyesi yapılıp, gelen uçağa bindirilip yollanabilir.

Ermeni casusu

Benim Serencebey maceralarım meşhurdur. Merhum İrfan Ülkü'yle birlikte sıkça buraya uğrardık. Karşılaştığım tek Ermeni casusu burada tanıdım. Bu Ermeni casusu Ermenistan'la belge alışverişi yaparken yakalandı. Adamın adını da biliyorum ama yazmayacağım. Bunun yakalanışı epeyi geçtir. Verdikleri ve karşılığında aldıkları hayli ilginçtir.

Beşiktaş'a destek

Kartal'ın yardım kampanyası iyi başlangıç yaptı. BIRAKMAM SENİ ismini beğendim. Fakat yurt dışı için fazla ümitli olamıyorum. Herşeye rağmen Beşiktaş camiası vefakar ve fedakardır. Ama Avrupa yolunu açmak da  zor olmasa gerek. Beşiktaş'ın başarısı için her alanda gayret edeceğiz.

Bu arada CemYılmaz'ın da, "Sevgili Beşiktaşlılar ben bir Fenerbahçeli olarak vazifemi yaptım... Beşiktaş candır" diyerek 20 TL ile kampanyaya destek olduğunu öğrendim.

Beklenen oldu

Korona yasakları sonrasında yeniden başlayan Süper Lig'in ilk maçlarında bana göre sürpriz yok. Fenerbahçe'nin tek hatası Ozan Tufan'ın sahadan atılmasıydı. Ancak sarı-lacivertli ekip maçı çevirmeyi başardı. Öte yandan Fenerbahçe'yi kutlamak istiyorum. 7 maç sonra galip gelmek önemli olsa gerek. Fenerbahçe'nin amigo muhabirleri yine ön plana çıkmışlardı. Alper Yemeniciler, İlker Yağcıoğlu ve diğer uzmanlar bu defa uğur yaptılar.

KISA... KISA...

Ayasofya işi iptal

Ayasofya ile ilgli yasaları inceleyen hükümet kanadı bu işten ümidini kesti. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bunu gerçekleştiremeyeceklerini anladılar. Bu kez bir takım cübbelilerin ayak oyunlarına güvendiler ancak bunlardan da sonuç alamadılar.

***

Bir başka tehdit

Korona yetmezmiş gibi insanlar için sessiz sedasız yeni bir tehlike dara ortaya çıktı: Kene meselesi... 84 vaka ve 15 ölümlü bir bilançoya ulaşıldı. Yeni artışa sebep olmamak için çok dikkatli davranılıyor.

***

DİVA'nın dönüşü

Bülent Ersoy, "Kuaförüm Sensin" ile Show TV'de başlıyor. En çok parmakları demir bijon halkalarla dolu şeften kurtulacağımıza seviniyorum.

İşte adres

Orhan Ayhan'ın kitabı "Mikrofonda 57 Yıl"ın nerede satıldığını soranlara cevabım: Remzi Kitabevi Tel: (0212) 282 20 80

Günün Sözü

Geç, hiçten iyidir. Polonya atasözü

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002-016-1-007.jpg

Yazarın Diğer Yazıları