Casusluk Yasası Trump'la gündem olan yeniden gündeme geldi

Casusluk Yasası Trump'la gündem olan yeniden gündeme geldi
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, Florida’daki evine 8 Ağustos’ta FBI tarafından yapılan baskının ardından "Casusluk Yasası" yeniden gündeme geldi.

New York Times’ın haberine göre, 1. Dünya Savaşı dönemine ait uyuşmazlıklara karşı koymak için kullanılan "Casusluk Yasası", zamanla hükümetin casuslara ve izinsiz sızıntılara karşı kullandığı yasal araç haline geldi.

Yasaya göre, ABD''ye zarar verebilecek ya da ABD düşmanlarına yarar sağlayabilecek ulusal savunmaya ilişkin bilgilerin izinsiz saklanması ve ifşa edilmesi suç sayılıyor.

Genellikle casuslara, gazetecilere belge sızdıran devlet çalışanlarına karşı kullanılan Casusluk Yasası ihlal edildiğinde bireyler en az 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

Normal koşullarda "Casusluk Yasası" tarafından korunan bir belge, "gizli belge" olarak sınıflandırılır ancak üst düzey yürütme organı ve "Casusluk Yasası" birlikte çalıştığı için yasa tarafından korunmak için belgenin sınıflandırılması gerekmiyor.

Casusluk Yasası, ilk kez ilan edildikten bir yıl sonra 1918''de ihlal edildi

ABD''de, 1917’de eski ABD Başkanı Woodrow Wilson’un çağrısı üzerine "Casusluk Yasası" kabul edildi.

ABD''nin 1. Dünya Savaşı''nda muhalefeti bastırmak amacıyla söz konusu yasa ile ABD''ye zarar verebilecek ya da ABD düşmanlarına yarar sağlayabilecek ulusal savunmaya ilişkin bilgilerin izinsiz saklanması yasaklandı.