Çavuşoğlu: "Suriye rejimiyle dolaylı temaslarımız var"

Çavuşoğlu: "Suriye rejimiyle dolaylı temaslarımız var"
Suriye sınırında kurulması planlanan güvenli bölge ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye rejimiyle dolaylı temaslarımız var" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in bugün Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Suriye sınırında kurulması planlanan güvenli bölge ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, "Suriye rejimiyle dolaylı temaslarımız var" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Siyasi çözüm konusunda Esad'ın devam edip etmemesi dışında Ruslarla hiçbir görüş ayrılığımız yok. Onlar Esad'ın devam etmesinden yana. 1 milyon kişiyi öldüren kişiye devam et demek de bizim vicdanımıza sığmıyor. Biz Suriye'ye kendi ulusal güvenliğimiz olarak bakıyoruz. Gerçek, objektif açıdan bakıyoruz. Herkesin farklı çıkarları var. Rusya orada kalmak istiyor. Onun dışında siyasi süreç konusunda birlikte hareket ediyoruz. Bugüne kadar Astana'da, Soçi'de, Cenevre'de attığımız adımlar sayesinde bugün siyasi çözümü konuşabiliyoruz."

“REJİMLE DOLAYLI TEMASLARIMIZ VAR”

"Anayasa komisyonunun toplantısını Cenevre'de gerçekleştirdik ama birkaç isim nedeniyle ilanını yapamadık. Ama çok yaklaştık, çok önemli bir toplantıydı. Biz kimseye rekabet olsun diye ayrı bir platform kurmadık. Bugün anayasa komisyonu konuşuluyorsa, bugün Rusya ve İran'la attığımız adımlar sayesindedir. Son zamanlarda anayasa komisyonunun engellenmesi için bazı Batılı ülkeler hareket ediyor. Bu da esasen biraz kıskançlıktan kaynaklanıyor. Suriyeliler için anayasayı Suriyeliler otursun karar versin. Rejimle dolaylı temaslarımız var. Mesajlar verilmesi gerektiği zaman veriliyor. Ama bizim düzeyimizde bir temas yok."