Çavuşoğlu ve Lavrov Soçi'de bir araya geldi

Çavuşoğlu ve Lavrov Soçi'de bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'la Soçi'de bir araya geldi. Rus basınına göre Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye konusunda Rusya ile koordineli olacağını söyledi.

Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecine girilmesi ile birlikte çok hızla gelişen görüşme trafiğine bugün bir yenisi daha eklendi ve Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı kapsamında görüştü. Lavrov toplantıdan önce "Bu görüşmenin Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi için doğru tonu yakalamamızda yardımcı olacağını umuyorum" diye konuştu. Rus basınına göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye konusunda Rusya ile koordineli olacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Rus basınına konuştu. Lavrov, "Türk-Rus ordusu arasında Suriye konusunda irtibat kurulmasını umuyorum. Terörle mücadelede Türkiye ile çalışma grubunu yeniden canlandıracağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lavrov görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Bugün bundan sonra nasıl hareket edeceğiz sorunlu alanlarda hangi adımları atacağız, bunları konuştuk. Rusya ile aramızda önemli mekanizmalar vardı. Enerji konusunda da bundan sonra birlikteliğimizi güçlendirmek için Bakanlarımız bir araya gelecekler.

2 tarafta da ilişkileri uçak düşürme hadisesinden önceki düzeye hatta daha da ileriye götürme isteği var. Bölgesel konularda da aramızda bazı mekanizmalar vardı. Farklı görüşler varsa bu görüşleri yakınlaştırmak da bizlerin görevidir. Hem bölgesel konularla hem de ikili görüşmelerde son derece yapıcı bir görüşme oldu.

"İKİ ÜLKE DE SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜMDEN YANA"

Terörle mücadele ediyoruz, Türkiye olarak DAEŞ'le mücadele ediyoruz. Suriye'de ateşkesin sağlanması lazım. İki ülke de Suriye'de siyasi çözümden yana.

SICAK KARŞILAMA İÇİN LAVROV'A TEŞEKKÜR

Rusya ile 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinden sonra bu ülkeye ilk kez ziyaret düzenleyen Türk bakan olan Çavuşoğlu'nun Lavrov'la görüşmesi Soçi'de resmi görüşmelerin yapıldığı Rus Otel'de yapıldı. Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, zamanlama açısından önemli olan bu toplantıya (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı) davet edilmesi ve sıcak karşılama için Lavrov'a teşekkür etti.

Bu organizasyonun 25. yılını kutlandığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın bu organizasyondaki çabalarının çok etkili olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektubun ardından telefonda da görüştüklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Bu çok yapıcı ve olumluydu. İlişkilerimizin normalleşmesi ve arzulanan seviyeye çıkarılması için bize de görüşmede ele alınan konuları takip etme talimatı verildi." diye konuştu.

Lavrov ise Çavuşoğlu'na Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısına katılımından dolayı teşekkür etti.

Bu toplantı vesilesiyle taraflar arasında ikili görüşme imkanı oluşacağını dile getiren Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Putin'e gönderdiği mesaj ve yaptığı telefon görüşmesi bağlamında ilişkilerin normalleşmesi için pratik adımları ele alacaklarını kaydetti.

GÖRÜŞME 36 DAKİKA SÜRDÜ

Lavrov ve Çavuşoğlu, kısa bir süre basın mensuplarına görüntü verdikten sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşme 36 dakika sürdü.

Çavuşoğlu ve Lavrov son olarak 3 Aralık'ta AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı için gittikleri Belgrad'da görüşmüştü.