Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs açıklaması: "Ne kadar esnek olduğumuzu gösterdik"

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs açıklaması: "Ne kadar esnek olduğumuzu gösterdik"
Rum basınına konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Annan Planı'nda, Türkiye’nin ne kadar esnek olabileceğini gösterdik" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kıbrıs Rum tarafının gazetesi Politis'e yaptığı açıklamada, Annan Planı'nda, Türkiye’nin ne kadar esnek olabileceğini gösterdiklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, gazetenin manşetten verdiği röportajda Rumlara, "Önce hangi çözümü istediğinizi söyleyin" çağrısı yapan Çavuşoğlu, "Annan planında, Türkiye’nin ne kadar esnek olabileceğini gösterdik, başarılamadı.  Her şeyden önce neyi müzakere ettiğimizde anlaşmamız gerek. Ne tür çözüm? Federasyon mu, konfederasyon mu, iki devlet mi, dördüncü veya beşinci seçenek mi? Önce kendi aramızda görüşüp müzakere çerçevesinde uzlaşalım" dedi.

BM SEKRETERİ ESNEK OLDUĞUMUZU ANLADI

Çavuşoğlu, "Türkiye’nin Kıbrıs'a tek yanlı müdahale hakkından vazgeçmeye hazır olduğu sinyalini verdiği" yönündeki iddiayı da yanıtladı. "Bunu kim diyor?" diye soran Çavuşoğlu, “Hiçbir şey vermedik. Bu konuyla ilgili dört aşamalı bir plan vardı ancak maalesef ikinci aşamadan sonra BM Genel Sekreteri döndü ve toplantıyı bitirdi. Hedef, bütün konuları müzakere etmemizdi. Ancak diğer masada, Kıbrıslı Rumlar, Crans Montana’da iki taraf arasında varılan yönetim ve dönüşümlü başkanlık gibi bazı yakınlaşmalardan caydı. BM Genel Sekreteri de sadece Türkiye’nin adım attığını, esnek olduğunu ancak sonunda hiçbir şey olmadığını anladı. Prosedür başarısız olunca, Crans Montana’da attığımız adım ve önerilerimizi geri çektik. Müzakereler olursa, önerilerimizi masaya getirebiliriz" diye konuştu.

İlgili Haberler