Çavuşoğlu'ndan 'Trump'ın danışmanı' açıklaması

Çavuşoğlu'ndan 'Trump'ın danışmanı' açıklaması
NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Trump'ın IŞİD özel temsilcisi McGurk'un PKK ile görüşmesini değerlendirdi.

Çavuşoğlu'nun sözlerinden satırbaşları:

McGurk (ABD IŞİD'le mücadele temsilcisi) daha önce ödül de aldı bu teröristlerden. Burada YPG ve PKK'ya net bir şekilde destek veren bir kişidir. Biz Tillerson'a dostane uyarıları yaptık. Bu kişi kesinlikle YPG ve PKK'ya destek vermektedir. Bu kişinin değişmesi gerekmektedir.

YPG ile yapılan işbirliğinin bir zorunluluk olduğunu söylediler. Ama biz bunun zorunluluk olmaması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyduk. IŞİD'a karşı mücadele için Rusya, Suudi Arabistan ve Katar'ın da dahil edilebileceğini söyledik. Diğer taraftan Türkiye'nin Fırat Kalkanı örneğini de gösterdik. Son derece titiz bir operasyonla, El Bab ve Dabık gibi şehirleri temizledik. Bunu sadece Türk ordusu ve ÖSO ile yaptık. Rakka'ya teröristlerle girmenin risklerini biz söyledik. Rakka'nın yönetimi kesinlikle Araplara bırakılacak denildi. Burası yüzde 99 sunni Araptır, burası bunlara bırakılacak teminatını verdiler. Müttefikler arasında bir söz verildiği tutulması gerekiyor. Münbiç örneğini hatırlarsak biz buna temkinli yaklaşıyoruz.

Sincar başta olmak üzere PKK ile mücadele, PKK elebaşlarının etkisiz hale getirilmesi dahil bir sorun yok. Bu konudaki mesajları bize verdiler. Silah konusunda bazı taleplerimiz var. Son zamanlarda alamadığımız bazı akıllı muhimmatlar var. Bu konudaki engeller tamamen kalkacak. Bundan sonraki süreçte, Türkiye'nin tüm taleplerini karşılayacağını söylediler.

Bakan Çavuşoğlu, Almanya ile yaşanan İncirlik gerilimi için ise, "İncirlik'ten çekilirlerse kendileri bilir. Yalvaracak değiliz" diye konuştu.

İlgili Haberler