Cebelitarık'ta kriz!

Cebelitarık'ta kriz!
Ceberitarık'ta İspanya ile İngiltere arasında kriz yaşanıyor. Brexit sonrasında durumunun belli olmadığı Ceberitarık açıklarında dün bir kriz yaşandığı açıklandı.

Akdeniz'de İngiltere'ye bağlı denizaşırı toprak parçası olan Cebelitarık, İspanya ve İngiltere arasında tekrardan kriz konusu oldu.

Ceberitarık'ta İspanya ile İngiltere arasında kriz yaşanmaya devam ediyor.

Brexit’in ardından durumunun belli olmadığı Ceberitarık’ta dün bir kriz meydana geldi.

İngiltere’nin söz konusu kriz hakkında yaptığı açıklamada "İspanyol savaş gemileri, denizdeki ticari gemileri uzaklaştırmaya çalıştı. Devreye İngiliz donanmasının girmesiyle silahlı ve askerli İspanyol gemisi kaçtı. Bu hareketler ahmakça bir oyun" sözleri kullanıldı.

CEBELİTARIK MESELESİ

BM'nin "özerk olmayan ülke" listesinde bulunan, İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık özerk bölgesinin egemenliği 1713 yılında imzalanan Utrecht Antlaşması ile İngiltere'ye devredilmişti.

İspanya, bu anlaşmada boğaz ve kara sularına ilişkin bir hüküm bulunmadığını söylerken, İngiltere ise Cebelitarık'ın bütün olarak kendisine bırakıldığı konusunda ısrar ediyor. Aynı şekilde İspanya, Cebelitarık meselesine karşı BM'nin toprak bütünlüğü ve dekolonizasyon ile ilgili kararlarını neden olarak ileri sürerken, İngiltere yarımadanın kendi siyasi statüsünü belirleme hakkına sahip olduğunu savunmakta.

Yaklaşık 34 bin kişinin ikamet ettiği Cebelitarık'ın ekonomisi, "off-shore" bankacılığı, internet aracılığla bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyinde yer alan 6,7 kilometrekarelik kara parçası, askeri ve diplomatik nedenlerden dolayı sık sık İspanya ile İngiltere arasında gerginliğe sebebiyet veriyor.