Çekya Rusya'dan tazminat talep edecek

Çekya Rusya'dan tazminat talep edecek
Çekya, Rusya'dan tazminat istemeye hazırlanıyor. Tazminatın gerekçesini ise, 16 Ekim 2014’te Vrbetice kenti yakınındaki mühimmat deposunda yaşanan patlama oluşturuyor.

Çekya Rusya'dan rekor oranda tazminat isteyecek

Kırım Haber Ajansı''nda yer alan habere göre, Çekya, 2014''te yaşanan patlama nedeniyle Rusya''dan rekor bir tutarda tazminat isteyecek. Yaklaşık 47 milyon dolar civarında istenilecek olan tazminat ile ilgili Çek televizyonuna konuşan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Alena Schillerova uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ceza davası yoluyla patlamadaki maddi kaybın Rusya’dan tazminat ile talep edileceğini ancak bu davanın uzun süreceğini açıkladı. 

Çek bakan, tazminat miktarının nihai olmadığını ve artabileceğini kaydederek, patlamada etkilenen bölge yetkililerinin manevi zarar veya zarar gören mülkiyet için ek tazminat talep edebileceğini bildirdi.

RUSYA VE ÇEKYA ARASINDA DİPLOMATİK KRİZ

16 Ekim 2014’te o zamanki adıyla Çek Cumhuriyeti’nin Vrbetice kenti yakınındaki mühimmat deposunda yaşanan patlamada depo yerle bir olmuştu. Çek polisi, 2018’de İngiltere’nin Salisbury kentinde iki eski Rus ajanın zehirlenmesi olayıyla da ilişkili olduğu öne sürülen Aleksandr Mişkin ve Anatoliy Çepiga adlı kişilerin patlamayla ilgilerinin olduğundan şüphelenildiğini açıkladı.

Çekya, 17 Nisan tarihinde, 18 Rus diplomatı, istihbarat faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle, sınır dışı etmişti. Diplomatlar, 2014’teki patlamada rol almakla suçlanıyor. İddiaların “temelsiz ve absürd” olduğunu savunan Rusya da Çekya’nın 20 diplomatını sınır dışı etme kararı aldı.

İki ülke arasındaki gerilim ticari ilişkilere de yansıdı ve Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Karel Havlicek Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’un Dukovany nükleer güç santrali yeni ünite inşaatı ihalesine katılacak firmalar listesinden çıkarılacağını açıkladı.

Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek ise Rusya’dan almayı planladıkları Sputnik V koronavirüs aşısından vazgeçtiklerini duyurdu. Sınır dışı edilen 18 Çek diplomatın Moskova’ya dönmelerine izin verilmemesi halinde daha fazla Rus diplomatı sınır dışı edecekleri şeklinde Rusya’ya ültimatom veren Çekya Dışişleri Bakanı Jakub Kulhanek ise, 22 Nisan Perşembe günü Rusya Prag Büyükelçiliği çalışanı 60 kişiyi daha sınır dışı edeceklerini ilan etti.

İlgili Haberler