Celladından cellat beğen

Dün 30. yılıydı; 1990 yılının Ocak ayı… Ocak'ın 19'unu 20'sine bağlayan gece yarısı, Sovyet ordusu Bakü'de yaşayan Azerbaycan Türklerine saldırdı. Bakü sokaklarında ağır silahlar ve tanklarla ilerleyen 60 bin kişilik bu dev ordunun hedefi, "sivil halk(!)"tı. Kedilerini -o mümkün değilse de ülkülerini- savunmak üzere sokaklara dökülen insanlar tank paletlerinin atında kaldı, kurşunlandı…Saldırı sadece insanlara değil; aynı zamanda insanlığaydı. Hastaneler hedef alındı, ambulanslara ateş açıldı, sağlık görevlileri tutuklandı.  Azerbaycan Türklüğü'nün 137 şehit verdiği gecede, 700 Türk yaralandı, 800'den fazlası gözaltına alındı.

Katil/Fail kim?

(Sovyet) Rusya.

***

Daha birkaç gün önce andık onları da;  Türkmenlerin üç gün üç gece aralıksız işkenceye uğradığı/öldürüldüğü 14 Temmuz katliamını durdurmak için Kerkük'ten Bağdat'a  geçen Türkmen Kardaşlık Ocağı Başkanı Albay Abdullah Abdulrahman ve beraberindekiler, 16 Ocak 1980'de idam edildiler.

Katil/Fail kim?

Irak.

***

5 Nisan 1990'da Kaşgar'a bağlı Barın'da, 5 bin Türk'ün öldüğü ve 9 Türk köyünün haritadan tamamen silinmesiyle sonuçlanan olayların boyutunu anlamamıza yardımcı olan "delil" korkunçtu; 7 aylık bir bebeğin vücuduna tam 77 kurşun saplanmıştı.

Katil/Fail kim?

Çin.

***

18 Mayıs 1944… Sabaha karşı… "Vatana ihanetten dolayı hepiniz sürüldünüz" anonsu yapıldı. Toparlanmak için sadece birkaç dakikaları vardı ve yanlarına almalarına izin verilen eşyalar sınırlıydı; çoğu yiyecek bile alamadı. Günler süren bir yolculuk başladı; çocuklar açlıktan ağlıyordu. İnsanlar, "Tıka basa dolduruldukları vagonlarda, açlık ve havasızlıktan sinekler gibi ölüyorlardı." Hayvanlar gibi tıkıldıkları vagonları taşlandı, ölüleri mezarsız kaldı, vagon kapılarından rayların kenarına atıldı… Yolculuk boyunca, hava alabildikleri tek an ölülerini atmak üzere vagon kapılarının açıldığı o anlandı. Binlerce Kırım Türk'ü veya Ahıska Türklerinin katili/faili kim?

Rusya.

***

Doğu Türkistan'ın işgalinden bugüne geçen sürede öldürülen Türk sayısı Irak, Afganistan, Bosna, Çeçenistan ve Filistin'de öldürülenlerin on katını buldu, belki de aştı. 1949'dan bu yana işkenceyle ölüme maruz kalan Türk sayısının 40 milyona yaklaştığı söyleniyor.

Katil/fail kim?

Çin.

***

1890'dan 1922'ye kadar Anadolu'da "resmi/belgeli sayıya göre" 517 bin 955, öldürüldüğü olay, yer belli olmakla birlikte öldürüldüğü resmi olarak delilendirilemeyenlerle birlikte 2 milyon Türk katledildi; gözleri oyularaki karınları deşilerek, ırzlarına geçilerek, süngülenerek, dersleri soyularak, kazığa oturtularak, diri diri yakılarak…

Katil kim?

Hınçak, Taşnak, Ermeni Çeteleri, Ermenistan.

***

İnsan Hakları Komisyonu raporlarına göre, Belene'de-1986'ya kadar- öldürülüp, cansız bedenleri Tuna nehrine atılan Türk sayısı 1500.

Katil kim?

Bulgaristan.

***

Curcan'da, kendileri gibi inanmadığı için öldürülen Türk sayısı 30 ile 40 bin arasında.

Katil kim?

Emevi (Arap) Devleti.

***

28 Mart 1991'de, Altunköprü'de yaşayan 100'e yakın Türkmen canice katledildi.

Katil/Fail kim?

Irak.

***

1912'de, Dedeağaç'ta 1908 Türk'ün kanına girildi. 245'i çocuktu; 276'sı kadın.

Katil kim?

Yunanistan.

***

1877-1878'de 500 bin Türk öldürüldü Balkanlar'da.

Katil kim?

Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ

***

1978… Şah karşıtlığının -İran genelinde- tavan yaptığı dönemde, Güney Azerbaycan'daki gösterilerden geriye Tebriz sokaklarındaki binlerce ölü ve yaralı kaldı.

Katil/fail kim?

İran.

***

2. Dünya Savaşı'nda Alman işgaline uğrayan Balkar'ın bir bölgesinde 150'si çocuk 500 Türk, bir diğer bölgesinde ise evleri yakılan 512 kişi işkenceyle öldürüldü.

Katil kim?

Almanya

***

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, karma Alaminyo köyündeki Türk evleri basıldı; bir Rum okula hapsedilen 20 Türk hunharca öldürüldü.

Katil kim?

Rumlar.

***

Daha dün sayılır, yeni, 2007'de çıktı gün yüzüne kemikleri; 1918'de Guba'da 122 köy yakıldı, 30 insan katledildi. Belgesi; şimdi üzerinde bir soykırım anıtı yükselen toplu mezarları!

Katil kim?

Ermenistan

***

İran-ABD krizi sırasında, İran'dan yana pozisyon alanları "Güney Azerbaycan"a ihanetle suçladılar ya… Yahut "Avrasya" eksenli bir politika savunanları "Doğu Türkistan' kör, sağır, dilsiz" ilan ediyorlar ya bir kalemde; onun için hatırlattım, çok-çok-çok uzatmanın mümkün olduğu bu "cellat" listesini biraz da…

Açtığı/kanırttığı yaralar sızlamayan bir el arıyorsanız; bu coğrafyada eline Türk kanı bulaşmamış bir tek ülke, devlet, rejim, yapı, oluşum yok.

Ya modern can alıcılarımıza boyun eğeceğiz; ya da kadim cellatlarımızla direneceğiz.

Birikmiş hesaplarımızı "tam bağımsızlaştığımız"da görmek üzere elbette!

 

Yazarın Diğer Yazıları