Milli Eğitim Einstein'ın izafiyet teorisini Sünnetullah'a bağlandı. Cem Toker 1023 hedeflerine geri geri uygun adım diyerek paylaştı

Milli Eğitim Einstein'ın izafiyet teorisini Sünnetullah'a bağlandı. Cem Toker 1023 hedeflerine geri geri uygun adım diyerek paylaştı
Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker'in “1023 hedeflerine geri geri uygun adım…" paylaşımı dikkat çekti. İşte ayrıntılar...

Din bilim midir? İman konuları bilimin konusu değildir çünkü deney ve gözlem konusu değildir. Bilim, dünyada gözlem ve deneye tabi olmayan iman konularında hiçbir şey söylemez. Deneye ve gözleme açık olan konularda inanç temelinde, deney yapılmadan kesin bilgi iddia edilirse, deney sonucu o iddiayı yanlış çıkarabilir.

Hal böyleyken Diyanet''in Din İşleri Yüksek Kurulu''nun yüksek fiyat artışlarının yaşandığı süreçte, “Ticarette kâr haddi var mı” sorusu üzerine ekonomi bilimine yok sayarak yanıt verdiği fetvada “Fiyatları tayin eden, darlık ve bolluk veren Allah''tır” yanıtı gündemdeki yerini koruyor.

Skandalın birİ konuşulmaya devam ederken bir diğeri de KPSS''de patladı. 2022 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), bazı soruların Yediiklim Yayınları tarafından hazırlanan deneme sınavlarındaki sorularla aynı olduğu iddialarının ardından iptal edildi.

Diyanet ve eğitim de yaşanan bu skandalların ardından Milli Eğitim Bakanlığı kitabından yayınlanan bir soru sosyal medyaya düştü.

Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker kişisel Twitter adresinden 2018 yılında MEB ders kitabında yayınlanan Einstein''in "Enerji eşittir kütle çarpı ışık hızının karesi ve izafiyet teorisinin ilginç bir şekilde birleştirildiği" soruya ''bilimden uzak'' verdiği "Sünnetullah" yanıtı gündem oldu.

İşte Toker''in “1023” hedeflerine geri geri uygun adım…" notunu düştüğü o soru ve yanıtı; 

"Einstein''ın kesfettiği ve fizik biliminde çığır açan enerji formülü, kainat üzerinde İslami bakış açısıyla hangi kavram kapsamına giriyor ?

a) Habibullah
b) Rasulullah
c) Sünnetullah
d) Elhamdülillah"

Sorunun yanıtı ise MEB kitaplarında şöyle açıklanıyor.

"Einstein''ın enerji formülü:

20. yüzyılın başlarında önemli formüllere ve teorilere kendini adayan bilim adamı Einstein tarafından ortaya atılan enerji formülü "E=mc²" şeklindedir. Bu formülün; felsefeciler, düşünürler, bilim insanları ve dahası tarafından kullanılan bir de adı vardır: İzafiyet Teorisi.

İzafiyet teorisinden önce uzay ve zaman, birbirinden ayrı akan aynı zamanda sonsuz bir mutlak içerisinde devam eden oluşumlardı. Üzerine birçok araştırma ve yorum yapılsa da bilim insanları açısından kozmolojik olarak bu teoremin değişmeyeceği bir gerçekti.

Fakat Einstein''ın İzafiyet Teorisini ortaya atmasıyla, kozmolojik ortamda bulunan cisimlerin tüm hareketleri tek bir durum haricinde açıklanıyordu. Bu durum da çok hızlı hareket eden cisimlerdi. Bu cisimler dışında bütün hareketlerin, matematiksel bir anlamı Einstein sayesinde ortaya çıkarılmış ve büyük gelişmelere imza atılmıştı.

Einstein''ın enerji formülünün kainat üzerinde İslami bakış açısıyla değerlendirilmesi:

 İzafiyet, görelilik yani bir durumun var olabilmesi için bir bağlantı yolu ile başka bir duruma balı olması demektir. Bu bağlamda da bir sebebe ve kusursuz bir düzene bağlılık karşımıza çıkmaktadır.

Kainattaki kusursuz düzen, zamanın kusursuz ve sonsuz akışı; İslam dininde Allah (C.C.)''ın mekandan münezzeh ve zamansız oluşu,  İzafiyet Teorisi açısından bakıldığına destekleyici bir durumu karşımıza çıkarmaktadır.

Bu benzerliği İslami bakış açısıyla değerlendirecek olursak bu değerlendirme sonucunda karşımıza çıkacak olan kavram "Sünnetullah" kavramıdır.

Sünnetullah, insanoğlunun inanarak tabi olması gerektiği evrensel bir düzen yasasıdır. Bu yasa kozmolojik olaylar dışındaki tüm olayları kapsamaktadır. Allah''ın oluşturduğu bu evrensel düzen geçmişten bu yana varolmuş ve sonsuza dek varolacak bir düzendir. İnsanlar da bu düzene kurallar dahilinde boyun eğmelidir."

İlgili Haberler