Cem Uzan'ın ahı tuttu

Aydın Doğan medya sektöründen ah ile vah ile ayrıldı, Ferit Şahenk ise bankalardan "merhamet" dileyerek milyarlarca dolar borcu için yapılandırma istedi. Bu iki ismin ortak özelliği Cem Uzan'ın kurucusu olduğu Star TV'nin sahipleri olmalarıdır.

Konuya geçmeden önce bazı bilgiler vereyim.

Kamuoyunda kabul gören bir inanç vardır ki şu cümlelerle ifade edilir:

* İcralık malın ahı vardır.

* Ağlayanın malı gülene hayır etmez.

* Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste.

Cem Uzan 1990 yılında Türkiye'nin ilk özel televizyonunu kurarak Anayasa değişikliği sağlayan Star TV efsanesine imza atan genç iş adamı idi. Üstüne üstlük Star gazetesini kurup yazılı basına da iddialı adım atarak rakiplerinin hedefi oldu.

Uzunca bir dönem Aydın Doğan ile Cem Uzan arasında çok büyük bir rekabet yaşandı hatırlarsınız.

Uzan grubu yaptığı özelleştirmelerle İstanbul dükalığının, yaptığı medya yatırımları ile de o dönemin medya patronlarının tepkisini çekiyordu.

Yaptığı tüm yatırımlar yerli ve millî idi, tek bir yabancı ortağı yoktu. Özelleştirme ihalelerinde en yüksek fiyatları vererek telekom, elektrik, çimento, demir çelik, kimya sektörlerine girerek büyüyor, İstanbul'un güçlü holdinglerinin rakibi ve tabii hedefi de oluyordu.

2002'de Genç Parti'yi kuran Cem Uzan Kasım ayında yapılan genel seçimde 4 aylık partisine yüzde 7,5 oy kazandırdı ama Meclis'e girmesini sağlayamadı.

Siyasi bir kimliği olduğu ve sonraki dönemlerde "ya başbakan olursa" diye düşünen tüm medya patronlarının ve rakibi olan holding patronlarının hedefi oldu.

Bu oy oranı ise Uzan Grubu'nun sadece medya ve holding patronlarının değil, AKP'nin de hedefi olmasına yol açtı.

Çukurova-Kepez Elektrik ile başlayıp İmar Bank ve Adabank'a TMSF tarafından el konulması ile süren yargısız infaz döneminde Uzan Grubu'nun tüm şirketlerine kayyumlar atanarak el konuldu.

El konulduğu gün Star TV'nin etrafını çeviren polis Cem Uzan'ı bahçeye dahi sokmayınca genç iş adamı kapıda gözyaşlarını tutamadı ki canlı yayını izlerken ben de Ankara'da açık söyleyeyim ağladım.

O yıllarda Star TV Ankara Temsilcisi ve Rumeli Holding Ankara Koordinatörü sıfatıyla yaşayan bir gazeteci olarak anılarımı yazmaktayım.

El konulan Star TV, TMSF tarafından satılınca Aydın Doğan en önemli rakibinin en çok izlenen televizyonunu ihaleye girerek satın aldı.

Ve bugün görüyorsunuz ki, Aydın Bey, tüm medya grubunu satmak zorunda kaldı ya da zorunda bırakıldı.

O günlerde Fethullah Gülen'e çok yakın bir iş adamı bana, "Hocaefendi Star TV'nin satın alınmamasına çok kızdı. Bak yarın öbür gün ne yapar eder kendisine yakın bir iş adamına aldırır" dedi.

Aydın Bey, Star TV'yi kısa bir süre sonra bu kez Doğuş Holding'in sahibi Ferit Şahenk'e sattı.

Ve bugün görüyorsunuz ki Ferit Şahenk ekonomik krize girdi. Garanti Bankası hisselerini sata sata banka sahibi iken sonuçta "insaf" yalvarması yaparak rakibi bankaların merhametine muhtaç hale düştü.

Şahenk, "borç yapılandırması" ile batmamaya çalışıyor.

Demek ki doğruymuş.

"Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste."

Yazarın Diğer Yazıları