Cem Uzan'ın heykeli dikilmeliydi ama...

Bugün Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (TRT) tek başına radyo ve televizyon yayınları yaptığını düşünebilir, hayal edebilir misiniz?

Özel ulusal, bölgesel, yerel televizyonların olmadığı bir yaşam düşünebiliyor musunuz?

İşte çok değil sadece 28 yıl önce 1990 yılında sadece TRT yayıncılığı vardı.

30 yaşında genç bir iş insanı ortaya çıktı Almanya'da STAR 1 Magic Box televizyonunu kurup Eutelsat uydusundan yayın yapmaya başladı.

Evlerine 60 santim çapında çanak anten kurup uydu alıcısı satın alan bazı vatandaşlar Türkçe yayın yapan bu kanalı izlemeye başladılar.

Ağustos 1990'da Saddam Hüseyin'in Irak ordusu Kuveyt'i işgale başlayınca Amerika öncülüğünde İngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır gibi 28 devletin askeri koalisyonuyla Irak'a yönelik askerî operasyon başlattı.

CNN televizyonu 1. Körfez Savaşı'nı Bağdat'tan canlı yayınlamaya başlayınca Cem Uzan, İngilizce bu yayını canlı yayında anında Türkçe tercüme yaparak yayınlayınca Türkiye'de çanak anten ve uydu alıcısı satın alma rekorları kırıldı.

İşte o günlerde STAR TV'nin Ankara Temsilcisi olarak büromuzu sıfırdan kurdum.

Montajcı Orhan Yıldız'ı, bugün FOX TV Ankara Temsilcisi olan Tülay Ünal Öçten'i Çiğdem Anad'ı ve Gürkan Zengin'i muhabir, merhum Hüseyin Öztepe, Mustafa Karaca ve Numan Tunç İnağ'ı kameraman olarak TRT'den transfer ettim.

Tek rakibimiz TRT idi ve müthiş bir televizyon gazeteciliği yapmaya başladık. Reyting rekorları kırdık.

CEM UZAN

İlk özel televizyon STAR 1 Magic Box'ı 1990 yılında kurup 1994 yılında anayasa ve yasa değişikliği sağlanıncaya kadar çok büyük zorluklarla karşılaştık ki Cem Uzan'ın kararlılığı sayesinde ayakta kalabildik.

Çünkü yayınları durdurmak için peş peşe davalar açılıyor ve büyük baskılar yapılıyor, Uzan'ların şirketlerine de vergi ve SSK müfettişleri gönderilip şirketler didik didik inceleniyordu.

"Kral TV kapanıyor" haberini okuyunca şok oldum. Çünkü Kral TV de Türkiye'nin ilk özel müzik kanalı olarak Cem Uzan tarafından kuruldu.

Değerli okurlarım bugün Türkiye'de yüzlerce televizyon ve radyo varsa, buralarda binlerce gazeteci, teknik ve idari eleman çalışıyorsa bu kesinlikle Cem Uzan sayesindedir.

Anayasa ve yasaları değiştiren, Türk halkının özel radyo ve televizyonları izlemesine olanak sağlayan Cem Uzan heykeli dikilmesi gereken adamdır.

Ama var ya ama...

Ama hiç siyasetin "s" harfini dahi aklından geçirmeyecekti. Genç Parti'yi kurmayacak millî ve yerli medya şirketlerini yönetecekti.

Yeri gelmiş iken 15 yıl Uzan grubunda üst düzey yönetici görevinde bulunan bir gazeteci olarak şunu da vurgulayayım ki Cem Uzan sadece medya sektörünü yönetiyordu.

Çünkü Kemal Uzan şirketlerini bölmüştü. Medya şirketleri Cem Uzan'a, Telekomünikasyon şirketleri Hakan Uzan'a verilmişti.

Kalan bankalar, enerji sektörü, çimento sektörü, demir çelik sektörü gibi tüm şirketler ise Kemal Uzan'ın kontrolünde ve yönetiminde idi.

Kemal Bey'in yönettiği İmar ve Ada bankalarındaki usulsüz beyanlar nedeniyle Uzan Grubu'nun tüm şirketlerine el konuldu.

Peki, aynı usulsüzlüğü bankalarında yapan 10'dan fazla holding de aynı kaderi yaşadı mı? Hayır, hiçbiri Uzan'ların kaderini yaşamadı...

Yani yasalar Uzan'lar için ayrı, aynı suçu işleyen diğer benzer şirketler için ayrı uygulandı…

FETÖ'cü polis, savcı ve hâkimlerin aktif hukuk dışı çabaları ile Uzan Grubu, hukuka resmen müdahale de edilerek bitirildi.

Çünkü o günlerde başta Aydın Doğan'ın medyası olmak üzere medyada birçok yalan, yanlış ve çarpıtılmış haber defalarca yayınlandı.

Ayrıca şunu da vurgulayayım...

Star TV, satın alan Aydın Doğan'a yaramadı, Aydın Bey kanalı Ferit Şahenk'e sattı.

Aydın Doğan medya imparatorluğunu bırakmak Demirören Holding'e kelepir fiyattan satmak zorunda kaldı.

Star TV'den sonra Cem Uzan'ın kurduğu Kral TV'yi alan Ferit Şahenk ise Garanti Bankasını, şirketlerini, otellerini, uçaklarını satmak, bankalar ile borç yapılandırması yapmak zorunda kaldı, Star TV'de ise reytingler yerlerde sürünüyor...

Görüyor musunuz Allah'ın işini...

Ey Cem Uzan;

Star TV, Teleon TV, Kral TV, Star 2, Star Max, Dizi TV, Max Haber, Star Haber 24, Yeşilçam TV, Metro TV, Fashion TV Türkiye, NEV TV, Sineklasik, Futgol TV, Sineklasik 2, Star Movie, Joy TV, Performance Channel, AS TV, Einstein TV, Galeri 1 ve Galeri 2 televizyonların,

Süper FM, Kral FM, Metro FM, Joy FM, Lokum FM, Joy Türk FM, Radyo Matrix, Rock FM, Radyo Alaturka, Ritmo Latino, Radyo Blue, Radyo King, Radyo Gold Radyo istasyonların,

Star Gazetesi, Damga Gazetesi ve İngilizce Turkish News gazetelerin, matbaaların, haber ajansların varken ne işin vardı siyasette?

Keşke aileni ve beni dinleseydin de Genç Parti ile siyasete girmeseydin ve bu durumları yaşamasaydın...

Türkiye sevdanın ne kadar güçlü, özleminin ne kadar büyük olduğunu çok iyi biliyorum ve anlıyorum ki dünyanın en güzel kenti Paris senin için açık hava hapishanesidir.

Aradan 15 yıl geçti, Cem Uzan büyük acılar çekti, haksız yargı kararlarına muhatap oldu.

Artık gerçeklerin ortaya çıkması, haksızlıkların bertaraf edilmesi gerekmez mi?

Keşke özgür bir televizyon gazetecisi, programına davet etse de saatlerce hatta birkaç program belgeleri ile yerli ve millî olan Uzan hikâyesini anlatsam...

 

Yazarın Diğer Yazıları