Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Cenevre'de egemenlik ve eşitliğimizden geri adım atmak yok!

Geçtiğimiz hafta KKTC ve Türkiye gündeminde Güney Kıbrıs, Yunanistan, İngiltere ile birlikte 27-29 Nisan tarihinde Cenevre''de yapılacak olan gayriresmi 5+1 Kıbrıs Konferansı ve Yunanistan''la Adalar Denizi''nde(Ege) yaşanmakta olan anlaşmazlıklar vardı. Anavatan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias''la Ankara''da gerçekleştirdiği olaylı geçen ve Dendias''a haddini bildirdiği basın toplantısı sonrasında heyetiyle birlikte KKTC''ye gelerek başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve heyetleriyle Cenevre Konferansı''nda ortaya koyacakları yeni siyasetimize son rötuşları yaptılar. Cumhurbaşkanı Tatar ve Çavuşoğlu görüşme sonrasında düzenledikleri ortak basın toplantısında her zaman olduğu gibi önemli açıklamalarda bulundular. Türk tarafının Konferans''ta izleyeceği yeni siyasetimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaştılar. Konferans''a günler kala Cumhurbaşkanı Tatar ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu''nun söylediklerini not etmemizde fayda olacaktır.
Egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan, ayrı, egemen ve bağımsız devletin iş birliği ile Kıbrıs''ta kalıcı, kapsamlı ve sürdürülebilir bir anlaşma olabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye''yle büyük fikir birliği içinde, mutabakatla bu siyaseti geliştirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, önemli olanın bağımsızlık olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının geldiği bu aşamada Anavatan Türkiye''nin de desteğiyle artık bunu hak ettiğini ifade ederek, "Eğer kabul görürse egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki egemen ve bağımsız devletin iş birliği ile bir anlaşma bu ülkede olabilir" dedi. Kıbrıs Türk halkının her zaman Anavatanı Türkiye''yi önemsediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, "Kıbrıs Türk halkı Anavatan Türkiye''nin desteğini takdir etmiştir. Bu topraklarda bizim bağımsız, özgür güvenlik içinde var olabilmemiz  için Türkiye''nin garantörlüğü bizim için fevkalade önemlidir. O bakımdan kırmızı çizgilerimiz olan egemenlik, bağımsızlık ve Türkiye''nin garantörlüğü bizim için vazgeçilmezdir. Bu anlayışla Cenevre''ye gidiyoruz. İnşallah hayırlara vesile olacaktır." diye siyasetimizin ana hatlarını paylaştı. Çavuşoğlu''nun Dendias''a verdiği cevabı ekranlardan izlerken Kıbrıs Türk halkının "bravo Çavuşoğlu''na" dediğini ifade eden Tatar, "Orada o cevap verilmeliydi, çünkü çizmeyi aşmıştır, orada söylenmemesi gereken şeyler söylemiştir" dedi. Doğu Akdeniz''deki yetki ve haklarının Yunanistan''ın iddia ettiği gibi olmadığını belirten Tatar, Kıbrıs Türk halkının da hakları bulunduğunu, Türkiye Cumhuriyeti''nin 1900 km. sahil şeridiyle Doğu Akdeniz''de uluslararası hukuka ve KKTC ile yapılan anlaşmalara bağlı olarak Mavi Vatan''da hakları bulunduğunu kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre''de 5+1 formatında yapılacak olan toplantının gayriresmi olduğunu, yeni bir müzakerenin başlamadığını vurgulayarak başladığı konuşmasında, toplantıda müzakere için ortak bir zemin olup olmadığına bakılacağına işaret etti. Çavuşoğlu, "Kesinlikle ve kesinlikle Crans Montana''da kaldığımız yerden devam etmeyeceğiz. Bu söz konusu bile olamaz" dedi. Rum-Yunan ikilisinin çözüm istermiş gibi gözükürken, Kıbrıs Türkü''nün eşitliğini reddettiğini belirten Çavuşoğlu, her platformda da Kıbrıs Türkü''nün eşitliğini kabul etmeyeceklerini vurguladıklarını kaydetti ve "Ne iktidarı ne refahı paylaşmak isterler" dedi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Önümüzdeki süreçte müzakerelerde elbette süresi geçmiş ve artık Kıbrıs Türk Halkı''nın iradesini yansıtmayan BM Güvenlik Konseyi kararlarına işaret ederek, federasyon modelini tekrar dayatmak istediklerini görüyoruz. Bu kararlar Annan Planı''nda var mıydı? Vardı. Crans Montana''da var mıydı? Vardı. Bir faydası oldu mu? Hayır hiçbir faydası olmadı. Bir faydası olamayan ve olmayacak kararları ve artık statükoya bürünmüş parametreleri dayatmanın bir anlamı var mı? Hayır yok. İmkansızı dayatmanın sebebi ne? Biz artık federal çözüm için zaman kaybetmeyeceğimizi, yeni fikirlerin, yeni vizyonunun görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz" diyen Çavuşoğlu, bunun için de Ada''daki gerçekler çerçevesinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir, tüm taraflar için de kazan-kazan getirecek bir çerçeve, bir vizyon ortaya koyduklarına vurgu yaptı.  
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı''nın 101. yıldönümünü büyük bir gururla kutladığımız bugünlerde, Cenevre''de gerçekleştirilecek Konferans''ta ''egemenlik ve bağımsızlık'' mücadelemiz tarihi bir sınavdan geçecektir. Emperyalzmin baskı ve dayatmalarına, şantaj ve tehditlerine boyun eğmeden Cumhurbaşkanı Tatar ve Türk heyetinin, Cenevre''de yeni siyasetimizi masada en iyi şekilde savunacaklarına ve geri adım atmadan bu kutsal görevi yerine getireceklerine inanıyorum. Hürriyet ve bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz Yüce Atatürk ve arkadaşlarını rahmetle anar, aziz hatıraları önünde saygı ile eğilirim.

Yazarın Diğer Yazıları