Cengiz Aytmatov, doğumunun 90.yılında anılıyor!

Cengiz Aytmatov, doğumunun 90.yılında anılıyor!
Türk dünyasının büyük yazarlarından Cengiz Aytmatov, doğumunun 90. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Kültür AŞ’ tarafından düzenlenen programda her yönüyle ele alınan Aytmatov’un eserleriyle nesillere büyük bir hazine bıraktığı dile getirildi.

Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu öncülüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür AŞ destekleriyle düzenlenen “Doğumunun 90. yılında Cengiz Aytmatov” programı Topkapı’daki Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde gerçekleşti.

Programda Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yayınları’nca Prof. Dr. Hasan Bahar ve Dr. Shurubu Kaynah editörlüğünde hazırlanan “Suların Sırrını Ödünçleyen Adam, Cengiz Aytmatov’a Armağan” adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Yazarın 90. doğum günü anısına hazırlanan çalışmada Türk dünyasından 50 akademisyen, Aytmatov dünyasını ve eserlerini bilimsel çerçevede değerlendirdi. Özgün dillerinde yazılan makalelerde Aytmatov eserlerinde tabiat ve çevre algısı, çocuk, kadın ve aşk, Beyaz Gemi’nin çevirisi üzerine tespitler, Aytmatov romanlarında mankurtlaşma gibi konulara yer verildi.

BOZKURT’UN ULU ÇINARI

Açılış konuşmasını yapan Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, “Bozkırın Ulu Çınarı diye hakikaten kendisi için güzel bir benzetme yapmışlar. Ulu çınar ağaçları da yüzyıllarca dallarını çok geniş bir alana yayar. Rahmetli Aytmatov da eserindeki mesajını tüm dünyaya duyurmayı başarmış” dedi. Türk Konseyi Kırgızistan Temsilcisi Yıldız Uzakova ise Aytmaov’un devlet adamlığı yönüne değinerek “Bir diplomat olarak tüm dünyaya barış, sevgi ve saygı mesajlarını empoze etmiştir” diye konuştu.