"Cennetleri kirleten adam"

"Cennetleri kirleten adam"
SpaceX CEO’su Elon Musk’un son çılgın projesi olan uydular üzerinden internet sağlayacağı Starlink, astronomları kızdırdı.

Elon Musk’ın ‘ucuz ve hızlı internet’ hayali dünyayı heyecanlandırsa da bilim dünyasında tepki çekti. SpaceX tarafından Starlink projesi için ilk etapta uzaya gönderilen 120 uydu, dünya çapında astronomların tepkisini çekmeye başladı.

23 Mayıs’taki 60 uyduluk ilk partinin gönderilmesini takiben alarm çanlarını çalan astronomlar, yoğun parlaklık nedeniyle teleskopların elde ettiği görüntülerin bulanıklaştığını söyledi. Uzmanlar, bunun yere bağlı astronomiyi ciddi şekilde etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Aradan geçen altı aylık sürede ikinci parti uyduların gönderilmesiyle astronomların kâbusları gerçek oldu.

'HİÇ HOŞ DEĞİL'

Şili’deki Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi’nde görev yapan astronom Clarae Martinez-Vazquez, Starlink uydularının karanlık enerji araştırması için kullandığı oldukça hassas kamerasını (DECam) ciddi şekilde etkilediğini duyurdu.

Martinez-Vazquez, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Şoktayım!! Çok sayıda Starlink uydusu bu gece göklerimizden geçti. DECam kameramız 19 tanesinden ağır şekilde etkilendi! Starlink uydularının treni beş dakikadan fazla sürdü! Üzücü olmanın ötesinde bu hiç hoş değil!” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Northwestern Üniversitesi’nde astrofizik bölümünde doktora sonrası eğitim gören Cliff Johnson da, Starlink uydularının geçişi sırasında alınan görüntülerin kullanılamayacak kadar kötü olduğunu belirtti.

Öfkesini Twitter’dan yansıtan astronomlar, SpaceX yüzünden fazladan bilgi işlemek zorunda kalacaklarını belirtti, projenin devam edip daha fazla uydu gönderilmesi durumunda ise yaşananların ‘sıradanlaşacağını’ söyledi.

'KENDİNİ ÇEVRE KAHRAMANI SANIYOR'

NASA’nın New Horizons projesinde çalışan astrofizikçi Simon Porter ise Elon Musk’ı ‘cenneti kirleten adam’ diye niteledi.

Porter, “Starlink bir yatırım dümeni, her zaman da öyleydi. Kurumsal yatırımcıların SpaceX'ten kısa vadede kâr elde edeceklerini hissettirmek için var. Bu bir fantezi. Elektrikli arabalar satarak Musk’ın kendini bir çeşit çevre kahramanı gibi hayal ettiğinden eminim ama gerçekte kalıcı çevresel mirası cennetleri kirleten adam olmak olacak" ifadelerini kullandı.

MUSK UMURSAMADI: "TELESKOPLARI YÖRÜNGEYE TAŞIYALIM"

Tepkiler üzerine SpaceX daha az göze çarpması için uydularını siyaha boyayacağını açıkladı. Ancak eleştirilerden etkilenmiş görünmeyen Elon Musk konuyla ilgili yaptığı açıklamayla yeni bir tartışma yaratamaya aday oldu.

Musk, “Halihazırda yörüngede 4900 uydu var, ki insanlar insanların yüzde 0’a yakın. Starlink çok dikkatli bakılmadığı müddetçe kimse tarafından fark edilmeyecek ve astronomideki gelişmeler üzerinde yüzde 0’a yakın etkisi olacak. Zaten teleskopları da yörüngeye taşımaya ihtiyacımız var. Atmosfer zayıflaması korkunç” diye yazdı.