Cerablus'da hayat normale dönüyor

Cerablus'da hayat normale dönüyor
Türkiye'nin Cerablus'a yönelik başlattığı harekat sonrası Suriyeliler memleketlerine dönmeye başladı. IŞİD tarafından Cerablus'da yasaklanan telefon, televizyon ve uydu anteni gibi teknolojiler halk tarafından yeniden kullanılmaya başlandı.

Türkiye'nin Cerablus'a yönelik başlattığı harekat sonrası Suriyeliler memleketlerine dönmeye başladı. 

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Türkiye'nin desteğiyle Cerablus'a yönelik başlılan operasyon bölgedeki hayatı değiştirdi. 2,5 yıl IŞİD'in kontrolü altında bulunan Cerablus'da yasaklanan telefon, televizyon ve uydu anteni gibi teknolojiler halk tarafından yeniden kullanılmaya başlandı.

'IŞİD, TEKNOLOJİK CİHAZLARI KULLANMAYI YASAKLADI'

Suriyeli bir genç, IŞİD'in ilk önce internet kullanımını, daha sonra telefon, televizyon ve uydu anteni gibi cihazları da yasakladığını ifade etti.

"HATAYI İKİNCİ KEZ İŞLEYENLER HAPSE ATILIYORDU"

Beşir Ebu Udey isimli Suriyeli genç ise, halka getirilen yasaklarla ilgili olarak, "Örgüt erkek ve kadınlara belirli elbiseleri giymelerinin zorunlu kılıyordu. Kadınların yüzlerinin tamamının örtülmesi zorunluydu. Kuralara uymayanlar eğitime alınıyordu, ikinci kez aynı hatayı işleyenler ise hapse gönderiliyordu." ifadelerini kullandı.

ÖSO YÖNÜNÜ BATI'YA ÇEVİRDİ

ÖSO, Cerablus'un batısında doğru ilerlemesi ve Zuğra köyünün IŞİD'in elinen kurtarılması, köyde yaşayanların tekrardan topraklarına göç etmesine sebep oldu. 

47 DERECELİK SICAĞA ALDIRMADAN SURİYE'YE DÖNÜYORLAR

3 yıl önce Türkiye'ye gelen Suriyeliler 47 derecelik sıcağa aldırmadan Karkamış Gümrük Kapısı'na doğru hareket ederek sınırın diğer tarafına geçiyorlar.

ASKER CERABLUS VE SINIRDAKİ MAYINLARI TEMİZLİYOR

Göçün tersine başlamasıyla birlikte askerde Cerablus ve sınır çevresinde IŞİD'in tuzakladığı mayınları kontrollü bir şekilde imha ediyor.